Zatvori članak
Događanja Edu

Međunarodni program “Pazi na sliku/Mind the Image”: Prijavite se na Radionicu kamere i režije Freda Kelemena i na Filmski seminar Manela Rage

19. 03. 2022

Otvorene su prijave na Radionicu kamere i režije koju vodi istaknuti njemački snimatelj i redatelj Fred Kelemen, te na seminar Filmsko stvaralaštvo – oblikuj ideje filmom koji vode Manel Raga, španjolski redatelj mlađe generacije i Sunčica Fradelić, vizualna umjetnica i voditeljica brojnih projekata audiovizualnog usmjerenja. Oba programa održat će se u Splitu, u prostorijama Kino kluba Split, Dom mladih, Ulica slobode 28.

Polaznici Radionice kamere i režije učit će kako u klupskim produkcijskim uvjetima mogu kreirati dojmljivu filmsku sliku i stvoriti osebujnu atmosferu za različite sinematične situacije, te o kreativnom odnosu i ulogama redatelja i snimatelja. Kroz radionicu je planiran intenzivan praktični rad s rezultatima koji će naknadno biti i javno prezentirani.

Radionica će se održavati u popodnevnim i večernjim satima u datumima koje ćemo uskoro objaviti od 11. travnja. do 16. travnja 2022., a detaljan raspored radionice i uvjeti dogovoriti će se s odabranim polaznicima. Broj polaznika je ograničen, a selekciju će vršiti mentor na osnovu prijave i motivacijskog pisma. Prijaviti se može putem on-line obrasca do 05. travnja 2022.

Prethodna izdanja programa:

Enigmatične slike s Fredom Kelemenom (2020)
Enigmatične slike s Fredom Kelemenom (2021)

Seminar Oblikuj ideje filmom osmišljen je s pretpostavkom da razvoj vlastitog senzibiliteta počiva na jedinstvenom, intimnom odnosu između stvarnosti i redatelja(ice) i iz tog razloga program je usredotočen upravo na jačanje vlastitih interpretativnih metoda i praksi. Posebna pažnja obratit će se na odnos između svijeta koji nas okružuje i načina na koji slušamo, promatramo, sažimamo, prenosimo i dijelimo svoje zamisli u mediju filma. Pratit će se razvoj stvaralačkog procesa i predložiti niz aktivnosti jednostavnog formata koje će polaznicima omogućiti rad na vlastitim projektima. Koristit će se neke od najkreativnijih metoda poznatih suvremenih redatelja koje pomažu uspostaviti značajan odnos s temama koje nas dotiču i želimo ih komunicirati, a iz ovakvih i sličnih praksi polaznici će imati mogućnost razviti ideju za svoj kratki film.

Prvi dio seminara održavat će se od 18. travnja. do 22. travnja 2022. u prostorijama kluba u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Drugi dio seminara održavat će se individualno s polaznicima, od 25. travnja do 30. travnja ovisno o potrebama projekata i u dogovoru s mentorima. Drugi dio radionice namijenjen je prvenstveno snimanju i montaži. Po završetku seminara, planirana je zaključna projekcija i prezentacija nastalih radova uz prisustvo svih sudionika. Za sudjelovanje se možete prijaviti putem online obrasca koji je potrebno ispuniti do 13. travnja.

Broj polaznika je ograničen, a selekciju vrše mentori na osnovu prijava. Nije potrebno iskustvo, ali je važna snažna motivacija za sudjelovanje na programu. Program će se održavati na engleskom jeziku.

Za članove Kino kluba Split, Hrvatskog filmskog saveza, Kinokluba Zagreb i Platforme Doma mladih kotizacija za sudjelovanje iznosi 100 kn (dokazuje se potvrdom matične udruge). Za sve ostale, kotizacija iznosi 200 kn. Cijena se odnosi na svaki program posebno.

Za sudionike slabijeg materijalnog stanja, moguća je besplatna participacija.

Radionice su dio međunarodnog filmskog programa Mind the Image/Pazi na sliku, a u sklopu kojeg će se organizirati i javni diskurzivni program o filmskim teorijama i praksama avangarde koji će voditi Jonathan Rosenbaum 16. do 24. lipnja i praktična radionica Od scenarija do kamere koju će voditi Pilar Palomero. Ovogodišnji će programi obilježavati sedamdesetu obljetnicu kluba i na različite načine približavati njegovo djelovanje kroz sedam dekada postojanja s fokusom na umjetnički, alternativni, autorski film i avangardu.

Kontakt: 0918965860 (Sunčica)
e-mail: produkcija/at/kinoklubsplit.hr; press/at/kinoklubsplit.hr

Biografije predavača:

Fred Kelemen rođen je u Berlinu. Studirao je slikarstvo, glazbu, filozofiju, religioznu znanost i dramaturgiju. Formalno obrazovanje stekao je na Njemačkoj akademiji za film i televiziju (DFFB), a njegov diplomski film Fate osvojio je njemačku nacionalnu filmsku nagradu 1995. godine. Od tada je realizirao brojne vlastite filmove kao redatelj i snimatelj te ostvario mnoge suradnje s redateljima kao što su Joseph Pitchhadze – Sweets (2013), Béla Tarr – Journey to the Plain (1995), The Man from London (2007), The Turin Horse (2011), Muhamed (2017), Missing People (2019), Rudolf Thome – The Visible and the Invisible (2006), redateljicom Gariné Torossian – Stone, Time, Touch (2005). Kao glumac pojavljuje se u filmu Suspiria (2018) Luce Guadagnina. Od 1995 radi kao izvanredni profesor, te održava masterclassove i predavanja, između ostalih na Centru za kinematografske studije u Catalni u Barceloni (C.E.C.C.), Fakultetu likovnih umjetnosti u Genevi (ESBAG), na Harvard Univerzitetu, Latvijskoj kulturnoj akademiji u Rigi (LKA), Univerzitetu Santiago de Chile – Odjel za umjetnost i znanost vizualnih medija, Thammasat Univerzitetu u Bangkoku, Njemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu (DFFB), Tel Aviv Univerzitetu – Odjel za Film i Televiziju u Izraelu, na film.factory programu u Sarajevu i ostalima. Retrospektive Kelemenovog rada prezentirane su na mjestima kao što su Anthology Film Archives u New Yorku, Tate Modern u London, Mađarskom nacionalnom filmskom teatru, te brojnim kinotekama, filmskim muzejima i filmskim festivalima širom svijeta. Sa svojom produkcijskom kućom Kino Kombat Filmmanufactur producirao je nekoliko filmova, a član je Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) /USA, Europske filmske akademije, Njemačke filmske akademije i Europskog kulturnog parlamenta (ECP). Podupirući je član Kino kluba Split od 2013. godine. Detaljna biografija: http://fredkelemen.com

Manel Raga rođen je u Ulldeconi 1985. Nakon što je ko-režirao dokumentarni kratkometražni film MATANDO EL SUEÑO (2009.), magistrirao je filmski studij na ESCAC-u u Barceloni. Od 2010. do 2012. surađivao je kao filmaš s poznatom španjolskom kazališnom skupinom  La Fura dels Baus, a 2013. je na Venecija film festivalu predstavio svoj debitatski kratki film LA GALLINA, film koji je osvojio više od petnaest prestižnih međunarodnih nagrada te je prikazan na mnogim filmskim festivalima i programima širom svijeta. 2017. doktorirao je filmsku režiju na programu film.factory u Sarajevu pod mentorstvom mađarskog redatelja Béle Tarra. Za vrijeme studija režirao je kratke dokumentarne filmove ULLDECONA-UMOLJANI i MANEL VIU A SARAJEVO, a 2018. završio je GRBAVICU, kratki film koji je slobodna adaptacija bajke Franza Kafke. Film je predstavljen na Locarno Film Festivalu. Njegov posljednji dokumentarni kratki film, HOMENATGE A JUDES (2019), premijerno je prikazan u Doclisboi, gdje je osvojio nagradu za najbolji kratki film. Trenutno radi na postprodukciji filma KAO MALI LIST.

Sunčica Fradelić akademska je slikarica, a audiovizualnim medijima bavi se od 2003. Od 2006. do 2011. bila je vanjska suradnica na UMAS-u u zvanju asistentice na odjelu za Film i video. Od 2011. do 2016. s mađarskim redateljem Bela Tarrom pokrenula je i razvijala međunarodni film.factory program u Sarajevu, u sklopu kojeg je pohađala doktorski studij i surađivala s brojnim svjetskim filmskim stručnjacima. Radila je na amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima, radionicama i edukativnim programima. Obavljala je poslove supervizorice produkcije, producentice, izvršne producentice, te radila kao  urednica, mentorica i kustosica, članica žirija… Kao autorica od 2004. predstavljala se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u upravljanju klubom od 2008., a predsjednica je od 2011. godine. Živi i radi u Splitu.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture i medija i Grad Split. Voditeljica međunarodnog programa je Sunčica Fradelić. 

Fred Kelemen, http://www.fredkelemen.com
Manel Raga
Sunčica Fradelić (2019), foto: Michał Biegański
Radionica kinematografije i režije Freda Kelemena, Kino klub Split (2021)
Radionica kinematografije i režije Freda Kelmena, Kino klub Split (2021)
Snimanje filma Kao mali list (2019)