Zatvori članak
Događanja Edu

Otvorena predavanja o filmskoj nastavi u okviru Male škole medijske kulture

28.10.2022.

U sklopu ovogodišnjeg petog izdanja Male škole medijske kulture organiziraju se predavanja na temu filmske nastave koja su otvorena za javnost. Projekcije i predavanja u periodu od 04. do 06. studenog održavat će dr.sc. Ana Đordić, Jelena Modrić, Ivana Rupić i Sanja Zanki Pejić, a pokrit će iduće teme: Analiza filma, Analiza i interpretacija filma u nastavi,  European film factory i Filmska nastava te Metodologija rada u nastavi. Program se održava u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Multimedijalnim kulturnim centrom i Agencijom za odgoj i obrazovanje.


Raspored predavanja:

Petak, 04.11. 

19:30 – večernja projekcija 

Subota, 05.11. 

09:00 – 10.00 – Analiza filma
10:00 – 12:00 – Metodologija rada u nastavi
12:00 – 13:30 – Analiza i interpretacija filma u nastavi
13:30 – 15:00 – pauza za ručak
15:00 – 19:00 – Analiza i interpretacija filma u nastavi

Nedjelja, 06.11. 

09:00 – 10:00 – European film factory i Filmska nastava
10:00 – 13:30 – Analiza i interpretacija filma u nastavi
13:30 – 15:00 – prezentacija radioničkog programa Male škole medijske kulture

 

Predavanjima mogu prisustvovati svi zainteresirani uz prijavu do 03. studenog (prijavni obrazac). 


Biografije predavača: 

Dr. sc. Ana Đordić (Zagreb, 1983.) diplomirala je kroatistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu doktorirala je 2021. temom Uspostavljanje modela filmske edukacije u srednjoj školi. Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izabrana je u naslovno nastavno zvanje predavačice u znanstvenoj grani filmologije. Radi kao nastavnica Hrvatskog jezika i Filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji. Uz doc. art. Jelenu Modrić, od 2012. predaje na Školi medijske kulture „dr. Ante Peterlić“, a 2013. osniva program Filmska naSTAVaHrvatskog filmskog saveza. Od iste godine članica je selekcijske komisije Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, a bila je članicom selekcijskih povjerenstava ili žirija i drugih festivala filmova mladih (Dubrovnik Film Festival, VAFI, Booktrailer Film Festival, Star Film Fest, Mali DOKUart, HAK-ov natječaj) te Državnog povjerenstva Smotre hrvatskoga školskog filma. Vanjska je suradnica Projekta filmske pismenosti Hrvatskoga audiovizualnog centra te Hrvatskoga filmskog saveza na obrazovnim i revijskim programima. Dobitnica je nagrade MZO-a za jednog od 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika 2018./2019. Održava filmskometodičke radionice za nastavnike u zemlji i inozemstvu (Slovenska kinoteka, European Film Factory). Objavljivala je u Hrvatskom filmskom ljetopisu i drugim izdanjima HFS-a te izlagala na međunarodnim znanstvenim skupovima u Opatiji, Puli, Koprivnici, Ljubljani i Beogradu te na stručnim skupovima diljem Hrvatske. Članica je Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Ivana Rupić (Stankovci, 1966.). Od 1989. godine radi kao profesor likovne kulture u osnovnim školama Zadarske i Šibensko-kninske županije. Od 1999. godine stalno je zaposlena u OŠ Jurja Šižgorića u Šibeniku kao profesorica likovne kulture i voditeljica filmske i foto grupe (od 2001.), od 2016. godine je ravnateljica škole. Kao profesorica likovne kulture sa svojim učenicima sudjeluje na brojnim likovnim izložbama i filmskim festivalima te međunarodnim projektima. Voditeljica je likovnih i filmskih radionica na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku od 1998. do 2016. godine i radionica dokumentarnog filma u organizaciji HFS-a u Kraljevici 2010., 2011. i 2017. godine. Voditeljica je radionice animiranog filma u Dječjem filmskom kampu u Poreču 2012. godine. Od 2005. do 2014. voditeljica je ŽSV likovne kulture Šibensko-kninske županije. Sudjelovala na amaterskim filmskim festivalima: Revija hrvatskog i video stvaralaštva, 60 sekundi hrvatskog filma, Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi, 76. Međunarodi festival neprofesijskog filma UNICA 2014, Pies’tany.

Završila je radionice za film u Školi medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ (2001. – 2009.) u organizaciji HFS-a te E-learning akademiju (Course Design u CARNet-u, 2012.). Bavi se fotografijom, autorica je dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Sudjeluje na amaterskim filmskim festivalima, izložbama. Jedna je od autorica udžbenika za likovnu kulturu „Moje boje“ (Školska knjiga, 2014.) i medijskog priručnika „Media education in accordance with children’s age. Media Culture in the Primary School“ (Kulturni Centar Gornji Milanovac i Hrvatski filmski savez, 2014.).

Jelena Modrić (Pula, 1983.) Diplomirala je montažu na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Osim što se bavi umjetničkom praksom, zaposlena je na Akademiji dramske umjetnosti u zvanju docentice na Odsjeku montaže. Osnivačica je i voditeljica Filmske naSTAVe te predavačica Analize i interpretacije filma u nastavi na Školi medijske kulture „dr. Ante Peterlić“. Vanjska je suradnica Hrvatskoga filmskog saveza na obrazovnim i revijskim programima te Hrvatskoga audiovizualnog centra na Projektu filmske pismenosti. Doktorandica je Poslijediplomskoga doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sanja Zanki Pejić rođena je 1987. u Karlovcu. Završila je Učiteljski fakultet u Zagrebu, smjer razredna nastava i engleski jezik. Sanja ima više od 15 godina iskustva u festivalskom, event-menadžementu i marketingu, ali i u različitim granama filmske industrije, posebice radu s mladim filmašima. Uz iskustvo rada na većini najvažnijih hrvatskih filmskih festivala (Zagreb Film Festival, Animafest Zagreb, ZagrebDox, Motovun Film Festival…) od 2017. zaposlena je u Hrvatskom filmsku savezu, na mjestu voditeljice festivalskih i obrazovnih programa. Jedna je od pokretačica Four River Film Festivala (međunarodnog festivala srednjoškolskog filma u Karlovcu) i trenutna direktorica istoga. Kao članica Kinokluba Karlovac aktivni je sudionik karlovačke kulturne politike. Aktivna je članica Youth CInema Networka. Jedna je od pokretačica Digitalne filmske naSTAVe, platforme namijenjene profesorima i učenicima za korištenje dječjeg filma u nastavi.

 

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova. Program podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Agencija za elektroničke medije. Program se održava u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Multimedijalnim kulturnim centrom i Agencijom za odgoj i obrazovanje.