Dan otvorenih vrata

Zainteresiranim posjetiteljima otvorena su vrata kluba prema dogovoru i mogu se detaljno informirati o programina kluba, članstvu, suradnjama i drugim oblicima sudjelovanja u radu. Posjetitelji se mogu informirati kako trenutni klupski kapaciteti mogu pomoći autoricama i autorima u realizaciji pojedinačnih filmskih ideja, koji sve edukativni programi postoje i kako mogu podržati u sticanju ili usavršavanju vještina i znanja, kakve sve pogodnosti imaju članovi, te kako građani mogu sudjelovati u upravljanju klubom i unapređenju audiovizualne kulture i umjetnosti. Za dogovaranje posjeta potrebno je poslati e-mail poruku na adresu program[at]kinoklubsplit.hr

O klubu

Kino klub Split neprofitna je udruga građana koji se od 1952. zalažu za razvoj audiovizualne kulture i umjetnosti i pruža prostorne, tehničke i produkcijske uvjete za obrazovanje, proizvodnju i prezentaciju kulturno-umjetničkih sadržaja.

Djeluje kroz tri primarna područja: Edukaciju, Produkciju i Arhiv.

Edukacija se provodi kroz cjelogodišnji edukativni program: teorijska predavanja, radionice, programe projekcija, seminare, masteclass-ove i lab. Programske aktivnosti osmišljavaju se prema suvremenim kretanjima i interdisciplinarnim obrazovnim metodama u medijskoj, audiovizualnoj i filmskoj umjetnosti, a na osnovu stručnog iskustva i kreativnosti voditelja u organiziranju i provedbi programa.
Sve aktivnosti  unaprjeđuju se kontinuiranim praćenjem rezultata, procjenjivanjem kvalitete realiziranih projekata, te primjenjivanjem dobrih praksi i metoda, odnosno kontinuiranim uvođenjem novih. Klub je otvoren i fleksibilan sustav, koji je u mogućnosti brzo reagirati na zahtjeve i potrebe članova i sredine, te realizirati i programe i ideje koje nisu unaprijed predviđene ili planirane, a sve u svrhu poboljšanja rada i razvijanja znanja, vještina, kritičkog mišljenja i kreativnosti sudionika.

Zagarantirano je besplatno korištenje opreme i prostora,  te autonomija i sloboda izraza svakog člana. U gtovo sedam desetljeća postojanja, u produkciji Kino kluba Split realizirano je oko 800 kratkometražnih uradaka, od toga oko 290 na filmskoj vrpci. Vlastite filmove je s većim ili manjim uspjehom radilo preko stotinu autora i autorica. Na brojnim smotrama, revijama i festivalima neprofesijskog i alternativnog filma, kod kuće i u inozemstvu, klub je mnogo puta nagrađivan, uvrstivši se tako među najproduktivnije i najuspješnije klubove u Hrvatskoj.

SURADNJE I PARTNERSTVA

Svjedočimo trenutku potpune transformacije sustava u kojem su nekada djelovale grupe autora s prepoznatljivim izričajem u multifunkcionalan sustav s brojnim članovima, kako kluba, tako i drugih organizacija koje se bave razvojem audiovizualne umjetnosti i kulture, čije djelovanje ne mora uvijek biti povezano, uvjerenja ponekad različita, a poetike čak sasvim oprečne. Ipak, ono što sve naše članove i suradnike vezuje je uzajamna solidarnost i zajednički svjetonazor: besplatna oprema, edukacija dostupna svima i autorska sloboda. Suradnje, koprodukcije i partnerstva sve su češće i postale su klupska svakodnevnica. Članovi i suradnici se filmom mogu baviti amaterski, profesionalno i rekreativno, dok članovi imaju priliku osmišljavati i predlagati programe i aktivno sudjelovati u upravljanju udrugom. Novije generacije autora i autorica nastavljaju artikulirati svoje djelovanje kroz jezik audio-vizualnih medija suvereno i jasno, te se dobro plasiraju po domaćim i međunarodnim festivalima i različitim platformama za prikazivanje filmova. Klub je članica Platforme Doma mladih, Zajednice tehničke kulture i Hrvatskog filmskog saveza. S vremenom teži postati i regionalni audiovizualni centar.

ČLANSTVO I ČLANARINE

Od 2020. pravo na učlanjenje imaju polaznici najmanje tri praktične radionice u organizaciji kluba. Program Škole koncipiran je kroz seriju osnovnih i specijaliziranih radionica, te teorijska predavanja, gostovanja i masterclassove za koje se raspored ažurira mjesečno, a traje kroz čitavu godinu. Pohađanje osnovnih radionica neophodno je za korištenje opreme kluba. Ukoliko ste završili pohađanje radionica i želite se učlaniti, kontakt adresa je: tajnik@kinoklubsplit.hr

Moguće je postati član kluba i bez završenih radionica, ali u tom slučaju treba imati preporuku dvoje redovnih članova. Godišnja članarina iznosi 6 eura godišnje i 2.65 eura za iskaznicu za nove članove. Ukoliko vas zanima ova opcija možete poslati upit na: produkcija@kinoklubsplit.hr

Pravo na sudjelovanje u radu kluba, korištenje opreme i prostorija kluba imaju  redovni članovi udruge. Ukoliko želite produžiti članstvo u Kino klubu Split, uplatu u iznosu od 6 eura za godinu dana možete izvršiti uplatom na račun kluba. Članarina vrijedi u tekućoj godini do 30. ožujka iduće godine, a podmirivanjem članarine stičete status redovnog člana.

Uplata se vrši na račun udruge:

IBAN: HR4924070001100579504
Kino klub Split, Ulica slobode 28
Opis plaćanja: Ime Prezime – za članarinu (202_)
poziv na br: HR99

KORIŠTENJE OPREME I PROSTORA

Opremu mogu koristiti članovi i suradnici koji su prošli adekvatnu edukaciju za rukovanje opremom. Prostor se po potrebi također može ustupiti za suradnje i partnerstva ukoliko su aktivnosti usklađene s programskim djelovanjem udruge i kriterijima korištenja prostora dogovorenima s upraviteljem zgrade Doma mladih u kojoj je klub lociran. Za više informacija treba poslati upit na email adresu: produkcija@kinoklubsplit.hr 

Kino klub Split korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

TKO JE TKO

Ana Čukušić

 • – Koordinatorica programskih aktivnosti i voditeljica promotivnih aktivnosti

Diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Splitu. Nakon jednogodišnjeg programa stručnog osposobljavanja za rad u Galeriji umjetnina Split, položila je stručni ispit za kustosa. Dodatno se educirala u području digitalnog marketinga. Njezini profesionalni interesi vezani su za kustoske prakse s naglaskom na Community Art, participativne prakse i razvoj publike. Djeluje kao kustos, sudjeluje u organizaciji raznih izložbenih projekata i manifestacija, povremeno piše likovne kritike za Vijenac i radijsku emisiju Triptih HRT – HR3. Prethodno je u Kino klubu Split radila na sortiranju i organiziranju arhivske građe. Akademske godine 2020./2021. bila je vanjska suradnica u naslovnom zvanju asistenta na Odsjeku povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Trenutno radi kao social media coordinator u Galeriji umjetnina Split i suvoditeljica izložbenog programa Galerije Kvart. Članica je HULU Split.

Andrea Remetin

 • – Tajnica

Diplomirala je romanistiku i hispanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i završila stručni poslijediplomski studij Europski studiji, u organizaciji Sveučilišta Panteon Assas u Parizu i Sveučilišta u Zagrebu. Dodatno se educirala u području kulture i umjetnosti na Universidad Carlos III u Madridu. U svojoj profesionalnoj karijeri bavila se operativnim marketingom i odnosima s javnošću u međunarodnim korporacijama, a posljednjih nekoliko godina vodila je odnose s javnošću u filmskoj distribuciji za nezavisne filmove i filmske naslove iz Disney produkcije. Također ima višegodišnje iskustvo u produkciji izvedbenih umjetnosti (kazalište i ples) te se aktualno bavi produkcijom interdisciplinarnih kulturnih projekata.

Franko Sardelić Kolinac

 • – Koordinator produkcije

Završio Školu za dizajn,grafiku i održivu gradnju u Splitu, smjer web dizajnera. Radi kao tehničar rasvjete na brojnim programima, javnim događanjima i projektima, te kao ispomoć u održavanju, skladištenju i logističkoj raspodjeli opreme (Croatel d.o.o., Zagreb, Rabbit Rock Z.O., Split). Zaposlen je i kao tehničar na projektu Gradimo Dom zajedno koji provodi Platforma Doma mladih.

Rino Efendić

 • – Voditelj labaratorija i seminara Alternacije

Autor brojnih izložbi fotografija, uličnih akcija, zvučnih instalacija…Izlagao na preko deset samostalnih te na nizu skupnih izložbi. Uz to je i organizator i predavač na više javnih filmskih i obrazovnih programa (Likovna kultura za građane prema predavanjima Radovana Ivančevića, Mala škola fotografije, Godina dana filma – Biblioteka Šižgorić Šibenik). Bio je dugogodišnji profesor fotografije u Školi likovnih umjetnosti, i suosnivač je udruge KVART.

Sunčica Fradelić

 • – Stručna suradnica na međunarodnim i specijaliziranim programima

Formalno obrazovanje završila 2006. zvanjem Magistrice umjetnosti, UMAS, Split, odsjek Sikarstvo. Bavi se razvojem kluba od 2008., a od 2011. do 2023. obnašala je dužnost predsjednice. Od 2006 – 2011 vanjska je suradnica na UMAS-u u zvanju asistenta na odjelu za Film i video na više kolegija (Kratki film i video, Novi mediji, Performans…) Od 2011 – 2016 je glavna suradnica Bele Tarra na pokretanju i razvoju film.factory programa u Sarajevu, na kojem je radila kao programska koordinatorica za DLA i MA stupnjeve, te bila voditeljica film.factory ureda. Pohađala je doktorski program film.factory-a i surađivala sa svjetskim redateljima, glumcima, producentima, kritičarima i stručnjacima. Radila je na brojnim amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima, radionicama i edukativnim programima. Obavljala je poslove supervizorice produkcije, producentice, izvršne producentice, te radila kao  urednica, mentorica i kustosica, članica žirija… Kao autorica od 2004. predstavljala se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Od srpnja 2017. do veljače 2021. obnašala je funkciju zamjenice predsjednice Platforme Doma mladih. Od početka 2021. do kraja 2022. dopredsjednica je Hrvatskog filmskog saveza, a zatim i v.d. predsjednice do ožujka 2023.

Tonći Gaćina

 • – Stručni suradnik

Dopredsjednik Kino kluba od 2011 do listopada 2021. Završio dodiplomski studij Film i video na UMAS-u, Split, Diplomski studij Filmske i TV režije, na ADU Zagreb. Razvija strategiju nabavke opreme i prostora, supervizor je rada skladišta. Radio kao šarfer, majstor rasvjete, snimatelj i redatelj na brojnim autorskim i komercijalnim projektima. Od 2004 profesionalno je sudjelovao na preko sto različitih domaćih i stranih filmskih i TV produkcija. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu radi kao asistent na kolegijima koji se bave dokumentarnim filmom pri odsjeku Filmske i TV režije. Predaje dokumentarni film na filmskoj školi KKS-a i drži radionicu dokumentarnog filma KKS-a. Autor je srednjemetražnog dokumentarnog filma Turizam!, nekoliko kratkometražnih, a filmovi su mu prikazivani na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, gdje osvajaju nagrade i priznanja.

Tina Ljubenkov

 • – Stručna suradnica za montažu

Tina Ljubenkov studentica je Umjetničke akademije u Splitu. Kao nagrađivani fotograf je sudjelovala na brojnim grupnim fotografskim izložbama. Film ju je oduvijek zanimao, a njime se počela intenzivnije baviti kada je upisala akademiju. Za vrijeme studiranja učlanila se u Kino klub Split. Iako je najviše zainteresirana za kinematografske elemente filma, upoznata je s vođenjem i obavljanjem različitih poslova na filmu. Zbog zainteresiranosti za videoigre započela je suradnju s britanskom web-stranicom za videoigre Tomb of Ash (u suradnji s Crystal Dynamicsom i Sqaure Enixom). Dio je Tomb Raider: The Dark Angel Symphony tima u ulozi redateljice/snimateljice dokumentarca.

Hrvoje Cokarić

 • – Tehnička podrška programima

Redatelj, umjetnik multimedije i performer s nizom zapaženih likovnih, izvedbenih i scenskih projekata. Predsjednik je K.U.U.Uzgon, autor glazbe za filmove, multimedijalne projekte i kazališne predstave, bavi se produkcijom zvuka od 90 ih godina na ovamo. Čitavo vrijeme radi i kao kustos te aktivist, u sklopu više lokalnih i nacionalnih mreža udruga. Kao likovni umjetnik izlaže na više skupnih izložbi, a zadnjih 24 godine voditelj je kazališnog kolektiva FFT-(http://www.fraktalfalusteatar.com/). Osim bavljenja opremom, mlađim članovima kluba rado pomaže oko snimanja i produkcije zvuka na filmu te u vezi pristupa glumačkoj komponeti audio/video materijala. Dio je stada magaraca koji se nazivaju “Sivi”.

Boris Poljak

 • – Predsjednik

Rođen 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalni filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko pedeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima sedam filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.) Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu i Karlovym Varyma i Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.

Tonči Kranjčević Batalić

 • – Dopredsjednik

Tonči Kranjčević Batalić diplomirani je povjesničar umjetnosti koji djeluje na području inovinativnih umjetničkih i kustoskih praksi. Vlastiti interes za mediji videa realizira kroz umjetnička istraživanja kolektiva queerANarchive i amatersku produkciju Kino kluba Split. Prethodno radno iskustvo obuhvaća kustoske programe kao qIZLOŽBE za queerANarchive i NMG@PRAKTIKA za udrugu Mavena, novinarsko iskustvo za protale pogledaj.to i STav. Također djeluje kao koordinator i istraživač kolektiva queerANarchive, koordinator društva Queer Sport Split, te je član Kino kluba Split i strukovne udruge HULU Split. Tajnik je Kino kluba Split od 2018. godine.

Ivan Perić

 • – Član izvršnog odbora

Ivan Perić je filmski producent, redatelj i scenarist iz Splita. Magistrirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Splitu te Filmsku umjetnost na Umjetničkoj Akademiji u Splitu gdje trenutno radi kao producent i predavač. Radio je kao producent i redatelj na nekoliko kratkometražnih i dugometražnih filmova te dokumentaraca i eksperimentalnih filmova. Njegovi filmovi sudjelovali su na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta za koje je dobio mnoge nagrade. Koordinator je podružnice Hrvatskog društva filmskih djelatnika u Splitu te je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te Kino Kluba Split. Sudjelovao je na brojnim filmskim radionicama, kao što je radionica dokumentarnog filma Ex Oriente pri Institutu dokumentarnog filma u Pragu. Bio je član žirija na nekoliko filmskih festivala. Autor je i organizator nekoliko multimedijalnih izložbi te i sam izlaže multimedijalna djela.

Dora Baras

 • – Članica izvršnog odbora

Dora Baras, filmologinja. Magistrirala komparativnu književnost i povijest umjetnosti na FFZG, pri kojem završava i dvije godine Poslijediplomskog doktorskog studija književnosti, kulture, izvedbenih umjetnosti i filma. Praktično se usmjerava u područje filma koordiniranjem projekta Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, ZG, 2007. Kao umjetnička direktorica i selektorica filmskog programa vodi Human Rights Film Festival, ZG, 2008., te Subversive Film Festival, ZG, 2008.-2011., kojeg je i suosnovala 2008.g. Autorica i urednica niza filmsko-festivalskih publikacija. Paralelno s kustoskim radom bavi se i edukacijom, najprije pri Odsjeku za animirani film i nove medije na ALU, ZG, a potom, od 2010.-2021.g., u zvanju predavačice u području humanističkih znanosti, na Odsjeku za film i video pri UMAS-u izvodi kolegije ‘Uvod u povijest filma’ ,’Mediji i društvo’ ,’Analiza filma i medijske umjetnosti I & II’. Članica KKS-a, čiju je Filmsku školu
završila 2017., te suradnica istog od 2018. do danas, na projektu Škole medijske kulture, pri kojoj izvodi module ’Povijesti i analize filma’. 2021. završila je International Baccalaureate (IB) ‘MYP ARTS’, međunarodni program za edukatoricu u području filma i vizualnih umjetnosti. Predsjednica stručnog ocjenjivačkog žirija i suradnica u pedagoškim radionicama Međunarodnog festivala arheološkog filma (MFAS), u organizaciji Muzeja HAS, ST. Od 2016. scenaristički se usavršava kroz jednogodišnju Scenarističku školu i druge specijalizirane programe platforme ‘Palunko’ (HFS) te je dobitnica HAVC-ove potpore za razvoj scenarija dugometražnog igranog filma u 2022. Pored navedenog, trenutno radi na kratkom dokumentarnom i kratkom igranom filmu, kao scenaristica i redateljica. Zaljubljenica u film u svim njegovim oblicima i teški fan Kino kluba Split!

Roman Roudi

 • – Član izvršnog odbora

Rođen je 2001. u Splitu. Završio je gimnazijski smjer Ekonomske i upravne škole u Splitu. Članom Kino kluba postaje 2019. godine gdje je do sada bio u Sudu časti. Osim što je snimio tri kratkometražna uratka u okviru kluba, također je pohađao i radionice koje se tamo odvijaju. Do sada je sudjelovao u radionicama Svjetski novi valovi pod vodstvom Jean-Michel Frodona i Ane Grgić, Filmska kritika pod mentorstvom Jonathana Rosenbauma, Od skripta do kamere pod vodstvom Pilar Palomero te Radionica eksperimentalnog filma u provedbi Borisa Poljaka koja je rezultirala zajedničkim kratkometražnim filmom, a koji je montiran na Radionici filmske montaže Dragana Đokića. Nakon jedne godine studiranja na Filozofskom fakultetu u Splitu i dva neuspjela pokušaja upisa na Akademiju dramske umjetnosti na preddiplomski studij Filmske i TV režije, upisuje preddiplomski studij Filmske i medijske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Darko Duilo

 • – Voditelj programa projekcija (2008 – 2020)

Rođen 1973. u Splitu gdje je u drugoj polovici osamdesetih pohađao kino-amaterske, fotografske i informatičke radionice u tadašnjem Video-informatik klubu Varoš, da bi se, nakon inicijalnog uvida u djelovanje Kino kluba Split i paralelne neovisne proizvodnje eksperimentalnih amaterskih snimaka realiziranih pomoću VHS (Panasonic 2000) i Super 8 kamera, otpravio na studije (Zadar, Zagreb), te proveo dio devedesetih u inozemstvu održavajući svo to vrijeme filmofilske sklonosti. Uspješno okončao studije sociologije i filozofije (odgodio doktorat), te duže vijeme proveo kao novinar različitih dnevno političkih tiskanih medija (Slobodna Dalnacija, Jutarnji List, Dan), kao i povremeni autor u gabaritima stručne publicistike društvenog usmjerenja i srednjoškolski profesor. Od sredine prve dekade 21. stoljeća stalni član Kino kluba Split. Odslušao Filmsku školu Kino kluba Split i prisustvovao svim temeljnim radionicama, uz povremeno aktivno sudjelovanje na setovima na različitim zaduženjima. Član uredništva monografije „Splitska škola filma – 60 godina Kino kluba Split“, kao i autor edukativne publikacije „Filmska avangarda – 10 godina projekcija 2008-2018“. Kontinuirano autorizirao (programirao) i vodio program edukativnih filmskih projekcija petkom do sredine ožujka 2020. Aktivan i kao profesor u pripremi i provedbi nastave na pomorskim učilištima, te povremeni prevoditelj.

DOKUMENTI

Filmska avangarda/10 godina projekcija
2008.-2018.

Publikacija povodom 10 godina projekcija, sadrži esej i programe projekcija u periodu između 2008. i 2018. Autor je Darko Duilo.

Narativno izvješće 2017

Klupski programi u 2017.

Narativno izvješće 2018

Klupski programi u 2018.

Narativno izvješće 2019

Klupski programi u 2019.

Narativno izvješće 2020

Klupski programi u 2020.

Narativno izvješće 2021

Klupski programi u 2021.

Narativno izvješće 2022

Klupski programi u 2022.

Narativno izvješće 2023

Klupski programi u 2023.

Financijsko izvješće 2021

GFI 2021.

Financijsko izvješće 2022

GFI 2022.

Financijsko izvješće 2023

GFI 2023.

Financijski i operativni plan 2022

Planirani programi u 2022.

Financijski i operativni plan 2023

Planirani programi u 2023.

Financijski i operativni plan 2024

Planirani programi u 2024.

Spliska škola filma
60 godina Kino kluba Split

Publikacija povodom 60 godina postojanja Kino kluba Split. Papirnati primjerak se još uvijek može nabaviti u klubu po cijeni od 150kn (za članove 100kn). Tvrdi uvez + DVD s izborom filmova.

STATUT

Temeljni dokument Kino kluba Split.

Pravilnik o korištenju opreme

Pravilnik o koištenju opreme Kino kluba Split.