SKRIVENI GRAD

Interdisciplinarni program iz područja urbanizma, arhitekture i audiovizualnih umjetnosti

 

 Skriveni grad interdisciplinarni je program koji se održava od 01. rujna 2023. Program kombinira urbanizam, arhitekturu i audiovizualne medije a podijeljen je na predavanja, istraživanje, praktični rad, produkciju i prezentaciju radova realiziranih kroz program. 

Urbanizam i prostorno planiranje grada, prostor koji nas okružuje manifestira našu povijest i kulturni identitet. Iako oblikovanje prostora utječe na svakodnevno ponašanje građana, te uvjetuje kvalitetu života, urbani pejzaži uvijek su posljedica odnosa moći i pojedinačnih interesa. Prosječni građani pritom često nemaju priliku dobiti uvid u razloge izgradnje određenih objekata, kompleksa ili čitavih kvartova, pa samim time ni priliku za sudjelovanje u njihovom razvoju. Program teži otkriti i pokazati nove i odbačene, alternativne mogućnosti grada kao drugačijeg mjesta za život, život krojen po mjeri čovjeka.

PREDAVANJA

Predavanja obuhvaćaju različite, manje poznate teme vezane uz planiranje i razvoj Splita u periodu prelaska 19. na 20. stoljeće.

Ana Peraica predstavila je utjecaj zračne fotografije na urbano planiranje Splita od izuma do danas. Daša Gazde govorila je o povijesti i ulozi Društva arhitekata Split, te kapitalnim projektima toga perioda: izgradnji HNK i pošumljavanju Marjana, dok je Jere Kuzmanić uz vođenu turu upoznao zainteresirane posjetitelje s nastankom i životom neformalnih sportsko-političkih društava, lokacijama na kojima su se okupljali pripadnici društava i njihovim aktivnostima. Sandi Vidulić upoznao nas sa specifičnim lokalnim fenomenima kasnog historicizma i secesije u kontekstu povijesti umjetnosti, ali i društveno-političkih zbivanja, nudeći i suvremenu perspektivu. Cilj je bio upoznati građane i građanke, polaznice i polaznike programa o tome što je urbanizam, koliko je klasno i politički određen te tko nam gradi grad, tko planira, a tko naseljava. Prvi dio programa s predavanjima održavao se od 1. do 4. rujna i bio otvoren za javnost. Predavanja su se održavala na različitim mjestima u gradu a raspored i detaljniji sadržaj predavanja možete pogledati ovdje.

ISTRAŽIVANJE, RADIONICA

Sedam odabranih polaznika dobilo je priliku sudjelovati u praktičnom dijelu programa, istraživačkom i radioničkom. Nakon upoznavanja s temom, polaznici odabiru oblast koju žele istraživati te dobijaju potrebne alate i podršku za predprodukciju vlastitih radova. Predprodukciju i kasnije faze programa vodit će Igor Bezinović i Sunčica Fradelić. Nakon istraživačke faze, intenzivniji rad na pripremi projekata za produkciju realizirao se u sklopu radioničkog programa u periodu od 29. rujna do 1. listopada

PRODUKCIJA

U programu sudjeluje šest projekata. Svi polaznici radionice imat će na raspolaganju resurse Kino kluba za proizvodnju svojih ideja, a dva odabrana projekta dobila su i mogućnost suradnje sa snimateljima, montažerima i drugim profesionalcima ovisno o potrebama projekata, kako bi projekte realizirali do kraja godine. Projekti nisu ograničeni na filmove, već  se podržavaju i ideje koje nastaju u različitim audiovizualnim medijima.

PREZENTACIJA

Javna prezentacija rezultata projekta održavala se od 9. do 22. prosinca u Hrvatskom domu. 

PRIJAVE

U 2023. prijave na program zaprimale su se do 20. kolovoza.

Rezultati selekcije:

Zaprimljen je velik broj kvalitetnih prijava, njih čak 32, a za participaciju mentori su prema planu odabrali 6 projekata.
Na program su primljeni Nina Bačun, Tijana Mihailović i Ana Marinov (zajednički rad), Ivan Sladonja, Karla Čudina, Alma Mimica te Marko Ciciliani.

Kontakt: produkcija[at]kinoklubsplit.hr ili +385(0)918965860 (Sunčica)
Vizual: Segor Garber

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu; fotografija preuzeta sa stranice GKMM (Otvorenje Općinskog kazališta u Splitu 1893.; autor: Frano Baras)
Klupski dom Baluni otvoren u srpnju 1921. Fotografija preuzeta sa stranice GKMM (JADRAN (Split) – uz 100. obljetnicu, autor: Mladen Cukrov)
Pogled iz grada na goli Marjan 1873. godine, fotografija preuzeta sa stranice Društvo Marjan, http://drustvomarjan.hr (O marjanskoj šumi)

Suradnici

Sandi Vidulić

  • – Predavač

Sandi Vidulić po struci je diplomirani povjesničar umjetnosti i profesor sociologije. Pohađao je postdiplomski studij iz povijesti umjetnosti. Bio je zaposlen kao profesor u Školi likovnih umjetnosti u Splitu gdje je predavao predmete Umjetnost XIX i XX stoljeća i Teorija oblikovanja. Kao vanjski suradnik izabran je u zvanje predavača na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje je predavao nekoliko godina kolegije Umjetnost XIX i XX stoljeća, Mediji i društvo i Novi medji i društvo. Od 2001.  zaposlen je u Slobodnoj Dalmaciji. Od 1995. do 2007. napisao je nekoliko stotina likovnih kritika, razgovora i problematskih tekstova s područja vizualnih umjetnosti i kulture za dnevne novine, radio i stručne publikacije. Ujedno, zadnjih dvadeset godina konstantno piše, uglavnom za dnevni tisak (Slobodna Dalmacija, Jutarnji list) o temama s područja urbanizma, arhitekture i komunalne svakodnevice, kao i utjecajima politike u preobražaju grada. Vezano za ove teme sudjelovao je u organizacijama nekoliko izložbi i pisao predgovore. Također, pisao je predgovore za izložbe nekih splitskih umjetnika s područja suvremene umjetnosti. Sudjelovao je u brojnim nastupima na lokalnim, nacionalnim TV i radio emisijama, u kojima se problematizirao razvoj grada Splita.

Ana Peraica

  • – Predavačica

Ana Peraica doktorica je znanosti, autorica  knjiga The Age of Total Images (Institute of Network Cultures, Amsterdam, 2019), Fotografija kao dokaz (Multimedijalni institut, Zagreb, 2018), Culture of the Selfie (Institute of Network Cultures, Amsterdam, 2017). Njene tekstove u vidu poglavlja antologija i uređenih zbornika objavljuju akademski izdavači poput MIT Pressa, Routledgea, Springera, Palgrave Macmillana, a enciklopedijske unose SAGE publishers. Diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju, magistrirala teoriju umjetnosti na Jan Van Eyck Akademie u Maastrichtu te studirala na Amsterdam School of Cultural Analysis, Theory and Interpretation Sveučilišta u Amsterdamu. Doktorirala ne na Intersveučilišnom studiju Sveučilišta u Rijeci, Mariboru i Trstu Filozofija i suvremenost. U svom se teorijskom radu bavi područjima postdigitalne slike, dok na kolegijima predaje šire područje metodologija interpretacije u vizualnoj kulturi. Trenutno je gostujuća profesorica Sveučilišta Dunav u Austriji, i to na programima MA Media Art Histories i MA Media Art Cultures – ERASMUS MUNDUS. Nedavno je bila gostujući član odsjeka na Centralnom europskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti.

Jere Kuzmanić

  • – Predavač

Jere Kuzmanić je član katedre za urbanizam i regionalno planiranje i doktorant na Universitat Politècnica de Catalunya, BarcelonaTech (UPC), sa FPU stipendijom španjolskog Ministarstva obrazovanja i stručnog osposobljavanja. Trenutno je angažiran kao vanjski predavač na Máster universitario en Intervención Sostenible en el Medio Construido (MISMeC-UPC) – pri kolegiju grad i društveni metabolizam te na Universitat Popular Autogestionada u Barceloni. Temama iz urbanizma i stanovanja se bavi kroz istaživački rad na nizu znanstvenih, stručnih i aktivističkih projekata i studija s posebnim interesom za prostornu i ekološku pravdu, te direktnu akciju i udruživanje u stanovanju i urbanizmu. Objavljuje znanstvene, stručne i druge radove između ostalog u časopisima i portalima Zarez, Čovjek i Prostor, Mjera, Critica Urbana, Le Monde Diplomatique (brazilsko izdanje), e-Flux.

Daša Gazde

  • – Predavačica

Daša Gazde diplomirala je arhitekturu pri Arhitektonskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu. Od početka profesionalnog djelovanja do danas, u poziciji suradnika projektanta sudjelovala je u preko 60 projekata za objekte različitih namjena (stambene, višestambene, sportske, poslovne, proizvodne itd.) te u više od 20 realizacija. U zonama konzervatorske zaštite projektirala je sve razine projekata (projekt sanacije pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, projekt rekonstrukcije objekta u zoni zaštite itd). Izrađivala je elaborate koncepta razvoja (urbanistički) sportskih zona, zdrastvenih namjena, tvorničkih kompleksa i slično. Uz profesionalno djelovanje, od 2018. godine aktivna je u Društvu arhitekata Splita kao članica predsjedništva, a od 2020. je predsjednica DAS-a. Sudjeluje u organizaciji i provedbi anketnih i provedbenih natječaja za javne i privatne naručitelje, te u organizacijama radionica. Mentorica je studentima na praksi u DAS-u, a aktivno sudjeluje i u organizaciji i mentoriranju na raznim suradničkim radionicama i projektima. U protekle dvije godine pod njenom direkcijom DAS je sunakladnik dvije knjige (Monografija Vjeko Ivanišević, Naš dil mediterana – 2. izdanje – Edo Šegvić). Također od 2019. godine periodično je članica Komisije za urbanizam grada Splita.

Igor Bezinović

  • – Mentor

Igor Bezinović je redatelj rođen u Rijeci. Režirao je filmove Blokada (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2012.), Veruda (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2015.) i Kratki izlet (Velika zlatna arena za najbolji hrvatski dugometražni igrani film u 2017.), kao i niz kratkih filmova raznih vrsta i trajanja. Njegov je rad bio međunarodno prikazivan na festivalima i događanjima kao što su IFF Rotterdam, DOK Leipzig, IDFF Jihlava, CPH:DOX, Kurzfilmtage Winterthur, Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana, Bijenale arhitekture u Veneciji (s Hrvoslavom Brkušić za Pulsku grupu), Museum of the Moving Image i Guanajuato IFF. Diplomirao je Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja i judo kluba Black Belt.

Sunčica Fradelić

  • – Mentorica

Sunčica Fradelić diplomirala je slikarstvo na UMAS-u. Od 2006. do 2011. bila je vanjska suradnica na UMAS-u na odjelu za Film i video. Od 2011. do 2016.  angažirala se na pokretanju i razvoju film.factory programa u Sarajevu, školi Bele Tarra na kojoj je radila kao programska koordinatorica za DLA i MA stupnjeve i bila voditeljica ureda. Pohađala je doktorski program film.factory-a i surađivala s brojnim redateljima, glumcima, producentima, kritičarima i stručnjacima. Radila je na mnogim amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima, radionicama i edukativnim programima. Obavljala je poslove supervizorice produkcije, producentice, izvršne producentice, te radila kao  urednica, mentorica i kustosica. Kao autorica od 2004. predstavljala se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje u razvoju Kino kluba od 2008.

Dokumenti

Web 2023

Skriveni grad 2023

Depilijan

Skriveni grad 2023

Plakat – predavanja

Skriveni grad 2023

Fanzin

Skriveni grad 2023

Katalog

Skriveni grad 2023

2023:

Projekt financiraju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Kino klub Split financiraju Hrvatski audiovizualni centar, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Suradnici: Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Multimedijalni kulturni centar, Hrvatski dom, HULU, CHC prostor, Društvo arhitekata Splita,  Kunstuniversität Graz, IEM

Hvala: Platforma Doma mladih, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, Galerija umjetnina Split, Udruga za suvremenu umjetnost KVART, Kotar Gripe, Kotar Blatine-Škrape, Kotar Grad, Gradska knjižnica Marko Marulić, Filozofski fakultet Split, Muzej Grada Splita, DeltaLab & Urbani studiji, Rijeka, Centar Znanja Split, KBC-Split, Državni arhiv Split, Društvo prijatelja kulturne baštine Split

Posebno hvala: Branka Klarić i Feđa Klarić

Hvala svima koji su pomagali i pomažu u istraživačkim i promotivnim aktivnostima.