Zatvori članak
Uncategorized

Lutka Anima

Autor: Zdeslav Kukoč
Koautor: Hrvoje Cokarić
Producentica: Sunčica Fradelić
Snimatelj: Boris Poljak
Faza: u produkciji

Lutka Anima kreativni je dokumentarni film o tradicionalnim tehnikama izrade lutke i lutke u kontekstu suvremenih audiovizalnih medija. Tradicionalne tehnike koje će biti prikazane u filmu razvijane su u lutkarskom studiu u Solinu nekoliko desetljeća pod umjetničkom palicom Ivice Tolića, dugogodišnjeg suradnika splitskog teatra i Kazališta lutaka. Meštar i slikar po zanimanju, Ivica je znanja i vještine prenio svom učeniku Zdeslavu Kukoču. Zdeslav je danas, nakon Ivice, jedini lutkar u našoj okolici koji baštini ovu tradiciju. Također, Zdeslav pripada generaciji koja je dočekala i u svom djelovanju asimilirala razvoj suvremene digitalne tehnologije, te svoju vještinu želi postaviti u novi kontekst i ispitati nove mogućnosti. Tako će izrada lutke prema modelu koji se koristio za klasične (dječje) lutkarske predstave biti dokumentiran proces, ali onog trenutka kada je lutka izrađena, autori će lutku pokušati oživjeti tehnikom animacije kroz jedno poglavlje literarnog predloška „Legende Vamove zemlje“ Vladimira Kolina. Na ovaj način sačuvati ćemo informaciju o zanatskim vještinama klasičnog lutkarstva, ali i pokušati otvoriti nove prostore za buduće generacije postavljajući malu platformu za razvoj i širenje medija u različitm smjerovima pomičući i brišući granice između lutkarstva, teatra, filma, animacije i zvuka/glazbe.

U kasnijim fazama želimo postaviti temelje istraživačko-edukativne platforme na kojoj bi u budućnosti razvijali produkciju suvremenih novomedijskih projekata. Cilj je afirmacija lokalne kulturne baštine u kontekstu suvremenih medija i suvremene umjetnosti za širu publiku, ali i za niz lokalnih umjetnika i zanatlija  kojima bi ovakav pristup otvorio nove prostore istraživanja i produkcije.

Postavljanjem lutkarske scene unutar filmskog kadra otvara se niz interdisciplinarnih mogućnosti koje mogu potencirati svaku disciplinu posebno (uz teatar, lutku, animaciju, film i glazbu i zvuk) i stvoriti zaokruženo umjetičko djelo. Istraživanje i eksperimentiranje bazirano na spoju novih digitalnih tehnologija predstavljaju izazov u postizanju specifične umjetničke kvalitete.
S druge strane, dokumentiranje procesa nastanka lutke, konačnom filmu trebalo bi dati edukativnu notu i vrijedan zapis o načinu proizvodnje, sačuvan za buduće generacije lutkara.
Film je sufinanciran sredstvima Grada Splita