Zatvori članak
Događanja Edu

U KVADRAT predstavlja kratke filmove Lordana Zafranovića, Petra Vukičevića i Rachel Micallef Somerville

22. 03. 2021

25. ožujka s početkom u 20.30 sati, u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split prikazuju se filmovi Kišno / Nevina subota (1965) Lordana Zafranovića, Spirala (2019) Petra Vukičevića i Primal (2019) Rachel Micallef Somerville. U fokusu su ljudska tjelesnost i intima, i sve ono što proizlazi iz nje – nagonsko i nježno, ranjivo i snažno, lijepo i ružno, ženstveno i muževno. 

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja za projekciju filma potrebna prijava putem online obrasca: https://forms.gle/JZjhR7dodpZxuStb8

O filmovima:

Film Kišno / Nevina subota prikazuje dijalog mladića i djevojke čije uloge tumače Iskra Kuzmanić i Ivo Klarić i podijeljen je u tri dijela. U intimnom okruženju spavaće sobe djevojka započinje neobavezan razgovor s mladićem izmjenjujući s njim nježnosti i provocirajući ga. Autor nam otkriva međuljudsku dinamiku, igru koja se odvija između mladog para služeći se trodijelnom strukturom te dinamičnom izmjenom krupnih kadrova i kartica teksta.
Filmom Spirala autor Petar Vukičević nas uvodi u život djevojke Marine (ulogu tumači Rea Bušić) koja pokušava udomiti leglo štenaca. Premda ne pronalazi rješenje, odlazi na zabavu u klub nakon čega će sudbina štenaca za ovu djevojku postati puno manji problem.
Primal je kratki eksperimentalni uradak autorice Rachel Micallef Somerville u kojem autorica istražuje nježnost i ljepotu ljudskog tijela uspoređujući njegovu ranjivost sa nježnošću cvijeta.

O autorima:

Lordan Zafranović rođen je u Maslinici na Šolti (1944). Diplomirao je književnost i likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Splitu nakon čega odlazi na studij filmske režije na Filmskoj i televizijskoj akademiji u Pragu (FAMU). Kino klubu Split se pridružuje 1961., a profesionalno se počinje baviti filmom 1965. Široj publici je poznat po dugometražnim igranim filmovima Kronika jednog zločina (1973), Okupacija u 26 slika (1978) i Pad Italije (1981). Za film Okupacija u 26 slika nagrađen je Velikom zlatnom arenom u Puli i prikazan je u natjecateljskom dijelu programa filmskog festivala u Cannesu. Snimio je preko 80 filmova (dokumentarnih, igranih). Trenutno živi i radi u Pragu i Zagrebu.

Petar Vukičević rođen je u Splitu 1995. Upisuje studij geofizike na zagrebačkom PMF-u 2014., a 2017. upisuje studij filmske i televizijske režije na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te je trenutačno student diplomskog studija. Do sada je realizirao nekoliko filmova od kojih se ističu Povratak (2020), Spirala (2019), Garin rog (2019), Ja i moja prijateljica (2017).

Rachel Micallef Somerville je vizualna umjetnica, živi i radi na Malti. Trenutačno studira Medijsku produkciju na MCAST Institute for the Creative Arts. Uz studiranje bavi se freelance radom, izražava se prvenstveno kroz film i fotografiju.

—-

Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split. Moderator je Zlatko Galić.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova. Voditeljica programa je Sunčica Fradelić.

Primal (2019), Rachel Micallef Somerville
Spirala (2019), Petar Vukičević
Kišno / Nevina subota (1965), Lordan Zafranović