Zatvori članak
Događanja Edu

26. i 27. studeni: Projekcija filma Turizam! Tonća Gaćine i predavanje Uvod u dokumentarni film

23. 11. 2020

U četvrtak 26. studenog u specijalnom izdanju diskurzivnog programa „U kvadrat“ u prostorima Kino kluba Split (Dom mladih) u 20 sati prikazat će se film Tonća Gaćine “Turizam!”, a dan nakon, u petak 27. studenog, također u 20 sati, autor će održati i predavanje Uvod u dokumentarni film

Nagrađivani srednjemetražni, dokumentarni film “Turizam!” (2016) kroz nekoliko priča s jadranske obale želi dočarati sliku današnjeg turizma. Za mnoge ljude koji žive na obali, turizam je čudovište stvoreno u želji da se osigura bolja budućnost stanovnika, a da pritom prodavanje lažnog identiteta uništava onaj autentični i izvorni. Svima koji ne dijele životni prostor i sudbinu mediterana, film pruža studiozan i vizualno dojmljiv uvid u stvarni život turistifcirane obale.

Nakon projekcije autor će održati kratko predavanje o filmu u formi masterclassa, a zainteresirani posjetitelji imat će priliku postavljati pitanja.

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja za projekciju filma potrebna prijava putem online obrasca. Predavanje Tonća Gaćine Uvod u dokumentarni film također je javno i ulaz je slobodan uz  prijavu putem online obrasca.

Oba programa dio su radionice dokumentarnog koju pohađa devet odabranih polaznika.

Tonći Gaćina završio je dodiplomski studij Film i video na UMAS-u, Split, Diplomski studij Filmske i TV režije, na ADU Zagreb. Razvija strategiju nabavke opreme i prostora u Kino klubu Split. Dopredsjednik je Kino kluba i predsjednik Hrvatskog filmskog saveza. Radio kao šarfer, majstor rasvjete, snimatelj i redatelj na brojnim autorskim i komercijalnim projektima. Od 2004. profesionalno je sudjelovao na preko sto različitih domaćih i stranih filmskih i TV produkcija. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu angažiran je kao vanjski suradnik – asistent na kolegijima koji se bave dokumentarnim filmom pri odsjeku Filmske i TV režije. Filmovi su mu prikazivani na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, gdje osvajaju nagrade i priznanja. 

Programom „U kvadrat“ usporedo se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, recentne klupske produkcije, te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta, a zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split. Koordinator diskurzivnog programa je Zlatko Galić.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.