Zatvori članak
Događanja

U kvadrat: “Dani otvorenih vrata”

11. 05. 2022

Od idućeg puta zainteresiranim posjetiteljima će svakog četvrtka, bez obzira na program tog dana, uvijek biti otvorena vrata kluba i moći će se detaljno informirati o programina kluba, članstvu, suradnjama i drugim oblicima sudjelovanja u radu.
Program U kvadrat se održava četvrtkom s početkom u 20 sati u prostoru Kino kluba Split (Ulica slobode 28, Dom mladih)

S radom, programima, uvjetima i načinom produkcije filmova posjetitelje će upoznati član kluba i koordinator programa Dragutin Andrić te predsjednica kluba Sunčica Fradelić.

Cilj programa je objasniti kako trenutni klupski kapaciteti mogu pomoći autoricama i autorima u realizaciji pojedinačnih filmskih ideja, koji sve edukativni programi postoje i kako mogu podržati u sticanju ili usavršavanju vještina i znanja, kakve sve pogodnosti imaju članovi, te kako građani mogu sudjelovati u upravljanju klubom i unapređenju audiovizualne kulture i umjetnosti.

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

Kino klub godišnje producira više desetaka filmova kroz razne programske aktivnosti, a spada među najaktivnije audiovizualne udruge u Hrvatskoj. Ovogodišnje aktivnosti obilježavaju sedamdesetu obljetnicu kluba i na različite načine približavaju njegovo djelovanje kroz sedam dekada postojanja s fokusom na umjetnički, alternativni, autorski film i avangardu.

Sunčica Fradelić akademska je slikarica, a audiovizualnim medijima bavi se od 2003. Od 2006. – 2011. bila je vanjska suradnica na UMAS-u u zvanju asistenta na odjelu za Film i video. Od 2011. – 2016. s mađarskim redateljem Bela Tarrom pokrenula je i razvijala međunarodni film.factory program u Sarajevu, u sklopu kojeg je pohađala doktorski studij i surađivala s brojnim svjetskim filmskim stručnjacima. Radila je na amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima, radionicama i edukativnim programima. Obavljala je poslove supervizorice produkcije, producentice, izvršne producentice, te radila kao urednica, mentorica i kustosica, članica žirija… Kao autorica od 2004. predstavljala se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u upravljanju klubom od 2008., a predsjednica je od 2011. godine. Živi i radi u Splitu.

Dragutin Andrić je koordinator programskih aktivnosti i dugogodišnji član kluba. Formalno obrazovanje završava na Pomorskom fakultetu u Splitu smjer Pomorski menadžment za vrijeme kojeg djeluje u udruzi studenata Pomorskog fakulteta Invictus mare na mjestu predsjednika i člana upravnog odbora. Film i fotografija su mu uvijek bili u centru interesa a edukacije i iskustvo stječe kroz Fotoklub Split, Kino klub Split, KSET, Udrugu Fotoakademija Split i Udrugu Invictus Mare. Završio je Filmsku školu Kino kluba Split. Prisustvovao svim osnovnim radionicama, te određenim specijaliziranim radionicama. Sudjelovao na više zajedničkih izložbi u klubu KSET i Fotoklubu Split. Od veljače 2021. član je upravnog odbora Platforme Doma mladih. Novinarsko iskustvo je stekao volontiranjem za portal Split.com.hr. Radio je na brojnim studentskim i amaterskim filmovima te na profesionalnim produkcijama, radionicama i edukativnim programima.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture i medija i Grad Split. Koordinator programa je Dragutin Andrić. Voditeljica međunarodnog programa je Sunčica Fradelić.

Workshop participants, Josip Šimić, Kino klub Split (2022); photo: Dragutin Andrić
Radionica montaže s Draganom Đokićem; Kino klub Split (2020)
Still iz filma Dok smo bili tu (2022) autorice Sunčice Fradelić