Zatvori članak
Događanja Edu

Film “Školarke” Pilar Palomero pogeldajte na besplatnoj projekciji u prisustvu redateljice

21. 06. 2022.

U Ljetnom kinu Bačvice u nedjelju, 26. lipnja, s početkom u 21.30h zainteresirani posjetitelji moći će pogledati debitantski dugometražni film “Školarke” (Las Ninas, 2020) španjolske redateljice Pilar Palomero. Nakon projekcije slijedi Q&A s redateljicom. Ulaz na projekciju je besplatan. Film će se prikazivati na španjolskom s engleskim titlovima.

Radnja filma prati Celiu, 11-godišnju djevojčicu, učenicu u redovničkoj školi u Zaragozi koja živi sa svojom majkom početkom ranih 90-ih. U njen razred dolazi Brisa, nova učenica iz Barcelone s kojom Celia proživljava svoja prva adolescentska iskustva. Na putu ka ranoj zrelosti, dok se u Španjolskoj odvijaju dva povijesna događanja – Olimpijske igre u Barceloni i Expo u Sevilli, Celia odrasta i upoznaje život iz različitih perspektiva. Uloge tumače Andrea Fandos, Natalia de Molina, Zoe Arnao, Julia Sierra i Francesca Piñón.

Film je premijerno prikazan na 70. međunarodnom festivalu u Berlinu u sekciji Generacija, a nacionalnu je premijeru imao na filmskom festivalu u Malagi, osvojivši glavnu nagradu za najbolji film. Nakon festivalske distribucije, film je dospio u kina uz veliko priznanje javnosti i kritike. Od premijere ne prestaje gomilati nagrade i priznanja, uključujući četiri nagrade Goya (najbolji film, najbolji novi redatelj, najbolji originalni scenarij i najbolja kamera), nagradu ASECAN, te je ušao u povijest postavši prvi film koji je osvojio nagradu za najboljeg novog redatelja i najbolji film istovremeno. Osvojio je Feroz i Forqué nagradu, kao i nebrojene druge nagrada na različitim nacionalnim filmskim festivalima i platformama. Film su producirali Inicia Filmsa i Bteam Pictures. 

Program organiziraju Kino klub Split i Festival mediteranskog filma Split u sklopu radionice „Od skripta do kamere“ koja je dio međunarodnog edukativnog programa Pazi na sliku. Program podržava Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata.

Pilar Palomero španjolska je redateljica i snimateljica. Završila je BA program španjolske literature i književnosti na Univerzitetu Zaragoza i MA program na Comunidad de Madrid Film School (ECAM). Radila je kao freelance umjetnica za glazbene spotove i reklame, nakon čega počinje pisati scenarije za TV i filmove. Paralelno je predavala scenarij na San Jorge Univerzitetu. Napisala je scenarije i režirala nekoliko kratkih filmova: Smiles (2005), Balcony Boy (2008), CHAN CHAN (2011), Noć (2014), Zimsko sunce (2016), Horta (2017). Filmovi su joj prikazivani na brojnim festivalima, među ostalima na Huesca Film Festivalu, Warsaw International Film Festivalu, St. Louis International Film Festivalu (SLIFF), Puchon International Fantastic Film Festivalu, Sarajevo Film Festivalu, festivalu DocLisboa, Festival de Málaga, Busan International Short Film Festivalu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a 2018. godine Variety ju je uvrstio među deset najperspektivnijih španjolskih redatelja. Studirala je na doktorskom film.factory programu pod mentorstvom Bele Tarra. Pilar je članica filmskog kolektiva BISTRIK7. Sudjelovala je na Berlinale Talentsima 2016. i 2021.; Sarajevo Talentsima 2016., kao i na rezidencijalnom programu Akademije filmske umjetnosti i znanosti u sklopu kojeg  je razvila novi projekt, Majčinstvo (La Maternal) koji se nalazi u završnoj fazi postprodukcije. Podupiruća je članica Kino kluba Split od 2016.