Zatvori članak
Događanja Edu

U kvadrat: filmovi Ranka Kursara, Andree Giuliana i Methasa Chantawongsa

24. 05. 2021

U četvrtak, 27. svibnja s početkom u 20:30h u sklopu diskurzivnog programa “U kvadrat” u Kino klubu Split prikazuju se filmovi “Caffe Manon” (1967) Ranka Kursara, “Samo prozor” (2016) Andree Giuliana i “Interference” (2016) Methasa Chantawongsa. Program se bavi intermedijalnošću i različitim oblicima istraživanja performativne igre te upotrebe pisanog i govorenog teksta u prenošenju ideja.

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

Za temu svog filma Kursar bira nekad popularni kafić Manon na rivi za poetski dokumentarni prikaz života mlade žene koja radi kao konobarica. U filmu se međunatpisima objašnjava nesrazmjer njenih unutarnjih želja i mogućnosti, te otkriva sav apsurd konkretne situacije, ali i univerzalnog ljudskog osjećaja, s notom crnog humora.
Film “Samo Prozor” nastao je u sklopu suradničke radionice Queeranarchivea i Kino kluba Split na kojoj su sudionici istraživali odnose između teksta, govora, slike i zvuka.
Methas Chantawongs povezuje vizualno i zvučno kako bi prikazao odnose svega oko nas.
Njegov “Interference” je metafora za glazbu i društvene klase nadahnuta radom 4’33 Johna Cagea. Svoju viziju usklađuje s filmskim vremenom i prostorom posebno se koncentrirajući na položaj radnika u suvremenom društvu prikazujući ga naglašeno performativnim metodama aktera – svi odrađuju dio zadatka, no nitko ne razumije cjelinu, sve dok ne dođe do neočekivanog obrata.

Ranko Kursar rođen je 1940. godine u mjestu Tugare. Kroz život je realizirao 9 filmova za koje je dobio brojne nagrade i priznanja. 1978. povodom 50 godina amaterske kinematografije u Hrvatskoj dobio je medalju za doprinos u razvoju kinoamaterizma koju mu je dodijelio Kino savez Hrvatske.
Andrea Giuliano kao umjetnik smatra da je queer umjetnost način da se začara, zabavi i informira. On dovodi u pitanje rodne uloge, društvena očekivanja i autoritete. Kao aktivist koji se bori za ljudska prava Andrea je žrtva homofobnih, religijskih i političkih zločina iz mržnje koji uključuju uhođenja, prijetnje smrću, fizičke napade i raspisanu nagradu za njegovu glavu, koja su se događala dok je živio u Mađarskoj. Također je suosnivač kamper vozila Puffi To The Rescue koje raznosi vodu, hranu, wifi, informacije i ljubav izbjeglicama u južnoj Europi.
Methas Chantawongs nagrađivani je autor mlađe generacije, rođen je 1994. godine u Bangkoku na Tajlandu. Diplomirao je na području filmskih i digitalnih medija 2016. godine. Uz filmsku režiju radi i kao skladatelj filmske glazbe.

Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te autora(ica) koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split. Program je odabrao Zlatko Galić, a predstavit će Matija Krstičević.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.