Zatvori članak
Događanja Edu

Javna predavanja o analognoj fotografiji i radionica u sklopu 10. Platformata

Radionica analogne fotografije počinje u subotu i nedjelju, 1. i 2. listopada, s javnim predavanjima u prostoru Razred u Domu mladih s početkom u 19 sati. 

Na javnim predavanjima posjetitelji će imati priliku upoznati se s osnovama analogne fotografije: kako funkcionira fotoaparat, kako staviti film, kako podesiti postavke te s nizom tehničkih detalja vezanih uz pripremu za praktični rad. Predavanja su besplatna i otvorena za sve zainteresirane. 

Za sudjelovanje u praktičnom dijelu radionice potrebno se prijaviti, a odabrani polaznici će za vrijeme trajanja Platformata snimati život u i oko Doma mladih.  

Prijave za praktični dio radionice vrše se putem linka a otvorene su do subote 1. listopada. 

Oprema za rad je osigurana. Filmovi i odabrane fotografije razvijat će se u tamnoj komori Kino kluba Split te izložiti u Domu mladih. Praktični dio radionice vodi istaknuti fotograf Rino Efendić, dok će javna predavanja održati Tina Ljubenkov i Dragutin Andrić.

 

Program se održava u suradnji s Platformom Doma mladih u sklopu desetog festivala nezavisne kulture Platformat.

Više o programu Platformata koji se ove godine održava od 30. rujna  do 9. listopada 2022. možete pronaći na linku.

 

O predavačima:

Rino Efendić autor je brojnih izložbi fotografija, uličnih akcija, zvučnih instalacija… Izlagao na preko deset samostalnih te na nizu skupnih izložbi. Uz to je i organizator i predavač na više javnih filmskih i obrazovnih programa (Likovna kultura za građane prema predavanjima Radovana Ivančevića, Mala škola fotografije, Godina dana filma – Biblioteka Šižgorić Šibenik). Bio je dugogodišnji profesor fotografije u Školi likovnih umjetnosti, i suosnivač je udruge KVART, organizacije koja se bavi promicanjem suvremene umjetnosti i kulture.

Tina Ljubenkov završila je preddiplomski studij Filma i Videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je 2022. godine i diplomirala na studiju Filma, medijske umjetnosti i animacije. Kao nagrađivani fotograf je sudjelovala na brojnim grupnim fotografskim izložbama. Film ju je oduvijek zanimao, a njime se počela intenzivnije baviti kada je upisala akademiju. Za vrijeme studiranja učlanila se u Kino klub Split. Sudjelovala je na mnogobrojnim filmskim projektima ponajviše u odjelu rasvjete. Analognom fotografijom se bavi od 2012. Godine. Snimala je i montirala brojne videe za projekt Tomb Raider: The Dark Angel Symphony među kojima i svoj dokumentarac srednjeg metra, Peter Connelly – Symphony of Revelation (2020). Zadnjih godinu dana je obavljala ulogu montažera za kompaniju Crystal Dynamics za projekt Tomb Raider 25th Anniversary Celebration gdje je radila kratke videe koji su predstavljali različite faze u razvoju Tomb Raider video igara.

Dragutin Andrić formalno obrazovanje završava na Pomorskom fakultetu u Splitu smjer Pomorski menadžment za vrijeme kojeg djeluje u udruzi studenata Pomorskog fakulteta Invictus mare na mjestu predsjednika i člana upravnog odbora. Film i fotografija su mu uvijek bili u centru interesa a edukacije i iskustvo stječe kroz Fotoklub Split, Kino klub Split, KSET, Udrugu Fotoakademija Split i Udrugu Invictus Mare. Završio je Filmsku školu Kino kluba Split, tečaj u Foto klubu Split,  te kolegije na FERu Osnove analogne i digitalne fotografije te primjenjene osnove fotografije. Prisustvovao svim osnovnim radionicama, te određenim specijaliziranim radionicama Kino kluba Split. Sudjelovao na više zajedničkih izložbi u klubu KSET i Fotoklubu Split. Od veljače 2021. član je upravnog odbora Platforme Doma mladih, a od početka 2022. programski koordinator Kino kluba Split. Radio je na brojnim studentskim i amaterskim filmovima te na profesionalnim produkcijama, radionicama i edukativnim programima. 

 

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Deseti festival nezavisne kulture Platformat - Autorica Natalija Borjan
Radionica analogON - autor Dragutin Andrić
Polaznica radionice AnalogON - autor Dragutin Andrić
Radionica analogON - autor Dragutin Andrić