Zatvori članak
Događanja Edu

Javne projekcije u četvrtak i petak: “La Gallina” Manela Rage i “Kaotični život Nade Kadić” Marte Hernaiz

24. 04. 2022

U četvrtak 28. travnja i petak 29. travnja s početkom u 20 sati održat će se dvije javne projekcije u sklopu međunarodnog programa Mind the Image/Pazi na sliku. U četvrtak posjetitelji će moći sudjelovati u diskurzivnom programu o španjolskoj avangardi i filmovima Perea Portabelle i Luisa Bunuela koji će predstaviti Manel Raga te će također u kontekstu programa pogledati Manelov film La Gallina iz 2013. U petak će se prikazati film meksičke redateljice Marte Hernaiz Kaotični život Nade Kadić (2018). Nakon projekcije redateljica će se pridružiti diskusiji putem zooma.  

Program je javan i ulaz slobodan ali je potrebna prijava putem online obrasca.

O filmovima:

La Gallina je adaptacija kratke priče španjolske spisateljice Merce Rodoreda.

U filmu Kaotični život Nade Kadrić – Nada je samohrana majka koja pokušava raditi tisuću stvari odjednom. Iza njezine rutine krije se duboka želja da promijeni svoj život. Međutim, prisiljena je prihvatiti neočekivanu promjenu: kćerkici Havi dijagnosticiran je oblik autizma. Nada kreće s djevojčicom u svoje rodno selo kako bi se pomirila sa svojom prošlošću i prihvatila novu stvarnost.

O autorima:

Manel Raga rođen je u Ulldeconi 1985. Nakon što je ko-režirao dokumentarni kratkometražni film Matano El Sueno (2009.), magistrirao je filmski studij na ESCAC-u u Barceloni. Od 2010. do 2012. surađivao je kao filmaš s poznatom španjolskom kazališnom skupinom  La Fura dels Baus, a 2013. je na Venecija film festivalu predstavio svoj debitatski kratki film La Gallina film koji je osvojio više od petnaest prestižnih međunarodnih nagrada te je prikazan na mnogim filmskim festivalima i programima širom svijeta. 2017. doktorirao je filmsku režiju na programu film.factory u Sarajevu pod mentorstvom mađarskog redatelja Béle Tarra. Za vrijeme studija režirao je kratke dokumentarne filmove Ulldecona-Umoljani i Manel Viu Sarajevo, a 2018. završio je Grbavicu, kratki film koji je slobodna adaptacija bajke Franza Kafke. Film je predstavljen na Locarno Film Festivalu. Njegov posljednji dokumentarni kratki film, Homentage a Judes  (2019), premijerno je prikazan na festivalu Doclisboa, gdje je osvojio nagradu za najbolji kratki film. Trenutno radi na postprodukciji filma Kao Mali List.

Marta Hernaiz Pidal meksička je redateljica i producentica. Njezin kratki film “Dobro” premijerno je prikazan 2016. na Filmskom festivalu u Cannesu (Cinefondation). Kaotični život Nade Kadić premijerno je prikazan na Berlinale Forumu 2018., a oba filma osvojila su brojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima. Trenutno razvija svoj drugi dugometražni film odabran na La Cinéfondation Residency na filmskom festivalu u Cannesu 2021. te je stipendistica za pisanje scenarija Nacionalnog fonda za kulturu i umjetnost u Meksiku (FONCA Young Creators). Kroz svoju produkcijsku tvrtku Cine Vendaval, Marta je producirala četiri dugometražna filma, a najistaknutiji je “Cenote” japanske redateljice Kaori Oda, koji je premijerno prikazan na IFFR-u 2020, a također je koproducent Balada o Phoenixu, prvog dugometražni filma rađenog u stopmotion tehnici koji je snimljen u Meksiku.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Manel Raga Raga - La Gallina (2013)
Marta Henaiz - Kaotični život Nade kadić (2018)