Zatvori članak
Događanja

Na 16. FMFS-u čak tri filma iz domaće produkcije

02.06.2023

Na 16. izdanju Festivala mediteranskog Split svoju će svjetsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova imati El Shatt –  nacrt za utopiju Ivana Ramljaka nastao u produkciji kuće KOMPOT i Kino kluba Split, a Zof Rina Barbira i Dok smo bili tu Sunčice Fradelić svoje će splitske premijere imati u programu “Ješke” – natjecateljskom programu hrvatskih kratkometražnih filmova.

El Shatt – nacrt za utopiju novi je dokumentarac Ivana Ramljaka koji prati događaj u kojem je Tito uz pomoć Saveznika u vrijeme II. svjetskog rata evakuirao dvadeset osam tisuća Dalmatinaca u Egipat. Usred pustinje u šatorima simuliran je svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi II. svjetski rat. Svjetska premijera filma El Shatt nacrt za utopiju održat će se na Dan antifašističke borbe, u četvrtak 22. lipnja s početkom u 21.30 sati.

Zof Rina Barbira obrađuje temu patološke ljubomore koja glavnog lika dovodi do iracionalnih postupaka. Nakon što ga je ostavila djevojka, Zof uglavnom svoje vrijeme provodi s Lotom, svojom stafordicom, a njegov odnos prema psu zrcali i njegovo ponašanje prema ljudima koji su mu bliski. Film je prikazan na Zagreb film festivalu na kojem je dobio posebno priznanje u sklopu nacionalnog programa kratkometražnog filma “Kockice”. Prikazivanje filma održat će se u nedjelju, 18. lipnja s početkom u 21.30 sati.

Dok smo bili tu Sunčice Fradelić sažeto prikazuje fragmente života likova, kroz ljeto i zimu, dok se svako od njih suočava s gubitkom. Film je svjetsku premijeru imao na 68. međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu, te je do sada prikazivan na više festivala međunarodno i regionalno, a nagrađen je za najbolji film (u BAL kategoriji) na 8. FeKK-u, festivalu kratkometražnog filma u Ljubljani, te uvršten na listu važnih ostvarenja na Alternative Film/Video Festivalu u Beogradu. Splitska premijera održat će se u ponedjeljak 19. lipnja s početkom u 21.30 sati.

Čitav program pogledajte na stranici festivala.