Zatvori članak
Događanja Edu

Otvorene prijave na filmski seminar: oblikuj ideje filmom!

01.07.2021

Otvorene su prijave na seminar Filmsko stvaralaštvo – oblikovanje ideja filmom koji se sastoji iz dva dijela. Prvi dio vodi Manel Raga, uspješni španjolski redatelj mlađe generacije, a drugi dio Sunčica Fradelić, vizualna umjetnica i voditeljica brojnih projekata audiovizualnog usmjerenja.

Seminar je osmišljen s pretpostavkom da razvoj vlastitog senzibiliteta počiva na jedinstvenom, intimnom, gotovo skrivenom odnosu između stvarnosti i redatelja(ice) i iz tog razloga program je usredotočen upravo na jačanje vlastitih interpretativnih metoda i praksi. Posebna pažnja obratit će se na odnos između stvarnosti koja nas okružuje i načina na koji slušamo, promatramo, sažimamo, prenosimo i dijelimo svoje zamisli u mediju filma.

Tijekom trajanja programa prikazat će se odabir filmova – kako klasičnih, tako i suvremenih autora, a posebna će se pozornost staviti na razvoj stvaralačkog procesa mentora te predložiti niz aktivnosti jednostavnog formata koje će polaznicima omogućiti rad na vlastitim idejama. Uz to, koristit će se neke od najkreativnijih metoda poznatih suvremenih redatelja koje pomažu uspostaviti dublji odnos s temama koje nas dotiču i želimo ih komunicirati, a iz ovakvih i sličnih praksi polaznici će imati mogućnost razviti vlastitu ideju za svoj kratki film.

Prvi dio seminara održavat će se od 23. 07. – 28. 07. 2021. u prostorijama kluba u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Drugi dio seminara održavat će se individualno s polaznicima, od 02. 08. – 08. 08. ovisno o njihovim potrebama i u dogovoru s mentoricom. Drugi dio namijenjen je prvenstveno montažnom postupku, a po završetku seminara, planirana je zaključna projekcija i prezentacija nastalih radova uz prisustvo svih sudionika.

 Za sudjelovanje se možete prijaviti putem online obrasca koji je potrebno ispuniti do 15. 07. Broj polaznika je ograničen, a selekciju vrše mentori na osnovu prijava. Nije potrebno iskustvo, ali je važna snažna motivacija za sudjelovanje na programu. Program će se održavati na engleskom jeziku.

Za članove Kino kluba Split, Hrvatskog filmskog saveza, Kinokluba Zagreb i Platforme Doma mladih kotizacija za sudjelovanje iznosi 100 kn (dokazuje se potvrdom matične udruge). Za sve ostale, kotizacija iznosi 200 kn. Za sudionike slabijeg materijalnog stanja, moguća je besplatna participacija.

Seminar je dio Ljetnih filmskih programa Kino kluba Split, a u narednom periodu održat će se i Radionica kinematografije Freda Kelemena, istaknutog njemačkog snimatelja, te online radionica Od skripta do kamere Pilar Palomero, španjolske redateljice, također višegodišnje suradnice Kino kluba Split.

Manel Raga rođen je u Ulldeconi 1985. Nakon što je ko-režirao dokumentarni kratkometražni film MATANDO EL SUEÑO (2009.), magistrirao je filmski studij na ESCAC-u u Barceloni. Od 2010. do 2012. surađivao je kao filmaš s poznatom španjolskom kazališnom skupinom  La Fura dels Baus, a 2013. je na Venecija film festivalu predstavio svoj debitatski kratki film LA GALLINA, film koji je osvojio više od petnaest prestižnih međunarodnih nagrada te je prikazan na mnogim filmskim festivalima i programima širom svijeta. 2017. doktorirao je filmsku režiju na programu film.factory u Sarajevu pod mentorstvom mađarskog redatelja Béle Tarra. Za vrijeme studija režirao je kratke dokumentarne filmove ULLDECONA-UMOLJANI i MANEL VIU A SARAJEVO, a 2018. završio je GRBAVICU, kratki film koji je slobodna adaptacija bajke Franza Kafke. Film je predstavljen na Locarno Film Festivalu. Njegov posljednji dokumentarni kratki film, HOMENATGE A JUDES (2019), premijerno je prikazan u Doclisboi, gdje je osvojio nagradu za najbolji kratki film. Trenutno radi na postprodukciji filma KAO MALI LIST.

Sunčica Fradelić obrazovanje je završila 2006. zvanjem Magistrice umjetnosti, UMAS, Split, odsjek Sikarstvo. Vodi Kino klub od 2008. Od 2006 – 2011 vanjska je suradnica na UMAS-u u zvanju asistenta na odjelu za Film i video na više kolegija (Kratki film i video, Novi mediji, Performans…) Od 2011 – 2016 suradnica je Bele Tarra na pokretanju, razvoju i implementaciji film.factory programa u Sarajevu, na kojem je radila kao programska koordinatorica za DLA i MA stupnjeve i bila voditeljica film.factory ureda. Pohađala je doktorski program film.factory-a. Osmislila je i provela brojne edukativne programe, te radila na amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima, radionicama i edukativnim programima. Obavljala je poslove supervizorice produkcije, producentice, izvršne producentice, urednice i mentorice klupskih izdanja i programa. Kao autorica od 2004. predstavljala se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu.

Kino klub Split financira se sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, DHFR-a i Grada Splita