Zatvori članak
Događanja

Otvorene prijave na online radionicu filmske kritike Radikalne geste pod mentorstvom Jonathana Rosenbauma

08.02.2023

 

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na online radionicu čitanja i pisanja filmske kritike Radikalne geste pod mentorstvom istaknutog filmskog kritičara Jonathana Rosenbauma. Prijave su otvorene  do 19. veljače

Polaznici radionice imat će priliku upoznati se s čitanjem i pisanjem filmskih kritika kroz dopisne praktične zadatke, zajedničke diskusije i mentorski rad. Radionica će se održavati u periodu od 24. veljače do 24. ožujka 2023.

Za sudjelovanje na programu potrebna je prijava putem online obrasca do 19. veljače 2023. Selekcija će se vršiti na osnovu prijave, a mogućnost pohađanja dobit će šest kandidata/kandidatkinja. Prethodno iskustvo je poželjno, ali ne i neophodno. Za prvi sat polaznici će trebati pripremiti kratku recenziju filma Vagabond  iz 1985. godine francuske redateljice Agnes Varde. Odabrani završni radovi polaznika bit će objavljeni na stranici kluba.

Radionica će se održavati na engleskom jeziku u sklopu međunarodnog programa Mind the Image / Pazi na sliku.

Jonathan Rosenbaum radio je kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. Autor je brojnih knjiga o filmu uključujući Film: The Front Line 1983 (1983), Placing Movies: The Practice of Film Criticism (1995), Moving Places: A Life at the Movies (1980; reprint 1995), Movies as Politics (1997) i Essential Cinema (2004), a njegova najpopularnija knjiga je Movie Wars: How Hollywood and the Media Limit What Movies We Can See (2002). U svojoj izrazito plodnoj karijeri pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinéma, The Village Voice, Film Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu na poziv Mannya Farbera. Bio je konzultant na dva filma Orsona Wellesa Dodir zla (1997.-1998.) i Druga strana vjetra (2016.-2018.), te je uredio film Wellesa i Petera Bogdanovicha Ovo je Orson Welles. Posljednjih godina predavao je film u Chicagu, Richmondu, Sarajevu, Splitu, St. Andrewsu i Teheranu. Većinu svojih tekstova arhivira na http://www.jonathanrosenbaum.net Nedavni intervju s Jonathanom možete pročitati na sljedećoj poveznici: Intervju s filmskim kritičarom Jonathanom Rosenbaumom: “Pokušavam učiniti nešto estetsko kroz kritiku”

Participacija iznosi 20 eura.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova. Voditeljica međunarodnog programa je Sunčica Fradelić