Zatvori članak
Događanja Edu

Predavanje Tonća Gaćine – Pogled kroz objektiv

20. 08. 2022

Organizira se predavanje o objektivima “Pogled kroz objektiv” koje će održati dugogodišnji član Tonći Gaćina u prostorijama Kino kluba Split (Ulica Slobode 28, Dom mladih) u četvrtak, 25. 08. u 19 sati. Program je javan, a sudjelovanje je besplatno.

Na predavanju možete saznati sve što se niste usudili pitati o objektivima…

Razlika između zoom i prime objektiva? Gdje se koji koristi? Što znače sve oznake na objektivu (blenda, žarišna duljina…)? Što je bokeh? Koja je razlika između anamorfnih i parafokalnih objektiva? Zašto neki objektivi imaju T a neki f oznaku? Zašto su neki objektivi mnogo skuplji od drugih? Kako filteri utječu na sliku? Što je MTF i zašto MTF tablice nisu bitne? Saznajte koje objektive koriste redatelji u Hrvatskoj? 

Za dodatne informacije možete poslati upit na e-mail adresu: press[]kinoklubsplit.hr

—–

O predavaču: Tonći Gaćina rođen je 1983. godine u Splitu. Godine 2010. završava preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Film i video. Iste godine upisuje diplomski studij filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Dokumentarni film, kojeg završava 2015. godine. Kao filmski radnik (snimatelj, šarfer, majstor rasvjete, asistent kamere) radio je na desetcima profesionalnih filmskih i audiovizualnih projekata (dugometražni i kratkometražni dokumentarni, dugometražni i kratkometražni igrani, reklamni i glazbeni spotovi, eksperimentalni). Kao redatelj realizirao je više dokumentarnih projekata, koji su prikazani na važnim svjetskim festivalima. Njegov film Turizam! je prikazan na Visions du Reel, Karlovy Vary film festival I Zagrebdox festivalu u 2016. godini.
Obilno znanje i iskustvo o objektivima stekao je dugogodišnjim radom kao prvi asistent kamere tj. šarfer na preko sto pedeset reklama svih produkcijskih okvira, kao i na nekolicini dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova. 

 

Edukativne programe Kino kluba Split financirali su HAVC, DHFR i Grad Split. Rad Kino kluba podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, HAVC i Grad Split.