Zatvori članak
Događanja

Projekcija: Victor Sjöström – Körkarlen (The Phantom Carriage – Fantomska zapega; 1921)

U petak 28.12. u 20:30 u projekcijskoj sali Kino kluba Split možete prisustvovati dramaturški prigodnoj blagdanskoj pojekciji švedskog filmskog klasika Körkarlen (The Phantom Carriage – Fantomska zapega; 1921) u režiji Victora Sjöströma (1879-1960).

Körkarlen (The Phantom Carriage – Fantomska zapega; 1921) najpoznatiji je filmski projekt švedskog redatelja Victora Sjöströma (1879-1960), intrigantnog sineatskog tehniciste koji je “balisticki rasplet” vlastitog (pionirskog) ugovora s profesionalnim hollywoodskim studijima što ga je kao ugledeni europski autor potpisao 1923. docekao kao prijevremeni umirovljenik u Švedskoj koji se rijetko oglašavao u javnosti (1957. je glumio u Ingmar Bergmanovom filmu Smultronstället – Divlje jagode). Körkarlen je specifican filmski eksperiment neovisan o formalnom konceptu eksperimentalnog filma kojim se švedska kinematografija pokušala (prigodno ga vezavši za novogodišnje slavlje) izboriti s iracionalnim konceptom specijalnog efekta i “zasititi” tu donekle primitivnu potrebu u uvjetno užim okvirima struke na temelju ekranizacije romana nobelovke Selme Lagerlöf (1858-1940) koji vrvi okultizmom i misticizmom bez da se afirmativno dotice konfliktnog polja religioznosti. Sretni blagdani.

Trajanje: 108 minuta
Država: Švedska
Jezik: nijemi film (švedski intertitlovi/engleski prijevod)
Tehnika: crno – bijelo (kromatski)

Projekcije petkom u Kino klubu Split edukativnog su karaktera, namijenjene članovima i ostalim zainteresiranima, ulaz je besplatan, svi su dobrodošli…

Za Kino klub Split:

Darko Duilo