Zatvori članak
Događanja Edu

Kinoklubovi!

01. 04. 2024.

U okviru Škole nove filmske prakse 06. travnja s početkom u 19 sati održat će se javno predavanje Sunčice Fradelić Vedrana Šuvara o produkciji filmova koji nastaju u kontekstu kinoklubova.

Predavanje će biti u formi razgovora kroz koji će oboje predavača predstaviti prakse svojih matičnih organizacija, Kino kluba Split i Kinokluba Zagreb. Osim o produkciji, razgovarat će se o razvoju članstva, razvoju programa i razvoju zajednice, nezavisnoj sceni, izvaninstitucionalnom financiranju, praksama amatera i profesionalaca – odnosno kako se istovremeno može biti i amater i profesionalac a da niti jedna opcija ne isključuje izvrsnost i/ili ljubav prema stvaranju.

Uz navedeno diskutirat će se i odnos prema povijesnoj ostavštini klubova i njenim suvremenim čitanjima. Nakon predstavljanja zainteresirani posjetitelji moći će se uključiti u diskusiju i postavljati pitanja. Događaj će biti sniman.

Ulaz je slobodan, ali je potrebna prijava putem obrasca.


Vedran Šuvar rođen je 1980. u Zagrebu. Snimanjem filmova bavi se od 2001. godine. Prva filmska ostvarenja snima u vlastitoj produkciji, a od 2003. u produkciji Kinokluba Zagreb, čiji je bio predsjednik od 2012. do 2018. godine. Godine 2006. upisuje studij na Odsjeku produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Autor je Manifesta amaterskog filma.
Producirao je više od stotinu filmova, od kojih je preko dvadeset u profesionalnoj produkciji. Specijalizirao se za kratkometražnu produkciju svih filmskih rodova. Osim kao producent, djeluje i kao scenarist, snimatelj, montažer i redatelj. Autorskim filmovima te filmovima koje je producirao sudjelovao je na mnogobrojnim domaćim i inozemnim festivalima. Bio je producent Dana hrvatskog filma 2009. godine, Revije filmskog i videostvaralaštva 2008. godine, te programski voditelj Kratkih slika MM centra od 2012. do 2016. godine. Od 2021. do 2023. godine je izvršni producent produkcijske kuće Factum.

Sunčica Fradelić bavi se razvojem Kino kluba Split od 2008., a od 2011. do 2023. obnašala je dužnost predsjednice. Od 2006. do 2011. vanjska je suradnica na UMAS-u u zvanju asistentice na odjelu za Film i video na više kolegija. Od 2011. do 2016. glavna je suradnica Bele Tarra na pokretanju i razvoju film.factory programa u Sarajevu, na kojem je radila kao programska koordinatorica za DLA i MA stupnjeve, te bila voditeljica film.factory ureda. Pohađala je doktorski program film.factory-a i surađivala sa svjetskim redateljima, glumcima, producentima, kritičarima i stručnjacima. Radila je na brojnim amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima, radionicama i edukativnim programima. Obavljala je poslove supervizorice produkcije, producentice, izvršne producentice, te radila kao urednica, mentorica i kustosica, članica žirija… Kao autorica od 2004. predstavljala se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Od početka 2021. do kraja 2022. dopredsjednica je Hrvatskog filmskog saveza, a zatim i v.d. predsjednice do ožujka 2023. Trenutno je u Kino klubu Split vanjska suradnica na međunarodnim i specijaliziranim programima, umjetnička savjetnica za eksperimentalni film pri HAVC-u te radi kao redateljica i producentica u vlastitoj produkcijskoj kući 2 BIJELA SLONA.


Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Zaklada Kultura nova.

Vedran Šuvar i Sunčica Fradelić u Kino klubu Split (Smotra, 2019)
Jonathan Rosenbaum i Vedran Šuvar; Kino klub Split (2020)