Zatvori članak
Događanja

Specijalno izdanje programa U kvadrat u sklopu 10. Platformata

28. 09. 2022

U četvrtak 06. listopada s početkom u 20 sati u prostoru Kino kluba (Dom mladih) predstavit će se nekoliko filmova mladih autorica i autora. Selektor programa je Boris Poljak, a moderatorica Sunčica Fradelić. Uz projekcije odabranih filmova održat će se diskusija s posjetiteljima programa.

Kratki film Jedan puž na stazi ljepote redateljica Anežke Horove i Kláre Trskove poigrava se s iskonskom ljudskom odbojnošću prema ljepljivim, mokrim i skliskim bićima i aluzija je na suvremeni beauty video žanr. Svijet se raspada, a mi smo vezani za svoja 32 četvorna metra, listamo Wikipediju u očajničkoj potrazi za smiješnim činjenicama, eksperimentiramo s DIY tretmanima lica u kuhinji i fokusiramo se na živa bića koja s nama dijele maleni prostor. Što ako ljubimca izvadimo iz akvarija, hoće li mu slane suze naškoditi? Film Axiom  Filipa Antonia Lizatovića prikazuje trajekt u plovidbi izvan turističke sezone, dok se Daleko je more Jakova Torića poigrava s pamćenjem i maštom – kad se ne možeš sjetiti svega što si htio reći, a sva ljeta kao da su se stopila u jedno. Od tebe sam sretan Davida Bakarića Mihaljevića prati Koni i Davida koji se upoznaju u Skoplju. Nekoliko mjeseci kasnije Koni dolazi u Hrvatsku posjetiti Davida.

O redateljicama i redateljima:

Anežka Horová (*1996.) diplomirala je na Centru za audiovizualne studije na FAMU u Pragu. Glavni fokus joj je eksperimentalni film, ali zanimaju je i fotografija i glazba. Između ostalog, radi kratke spotove za razne modne brendove, a sudjelovala je u stvaranju niza glazbenih spotova.

Klára Trsková (*1992.) diplomirala je na Centru za audiovizualne studije na FAMU i na umjetničkom fakultetu Charles univerziteta. Trenutno radi kao filmska kustosica u Nacionalnom filmskom arhivu u Pragu, piše o kinematografiji i suvremenoj umjetnosti te prevodi književna djela s portugalskog jezika. Njezin glavni fokus u kinematografskom programiranju i njenom (umjetničkom) istraživanju su postkolonijalne i dekolonizacijske teme i odnosi moći.

Filip Antonio Lizatović je rođen 1996. godine u Splitu. Godine 2017. Završio je BA na Odsjeku za Film i Video Umjetničke akademije u Splitu, a 2021. je završio MA novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Aktivni je član Blanka Blank_filmskog inkubatora u sklopu kojeg je snimio 4 kratka filma te je voditelj radionice za kratki igrani film. Njegov film „Carpe Diem!“ osvojio je nagradu za najbolji kratki igrani film na Festivalu Mediteranskog Filma u Splitu 2022. Radi kao slobodni umjetnik, piše, režira i snima različite formate audiovizualnog sadržaja. 

Jakov Torić (Šibenik,1990.) žiivi u Tisnom na otoku Murteru. Radi u turističkoj agenciji (online) i dio radnog vremena predaje u srednjoj školi (povijest hrvatske kulturne baštine i likovna umjetnost). U slobodno vrime ide na ribu, snima kratke filmove – većinom dokumentarne, a preko zime igra tenis.

David Bakarić Mihaljević rođen je 2001. godine u Zagrebu. Završava srednju školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. 2019. izlaže svoju prvu foto knjigu i srednjoškolski završni rad u Kulturnom centru Peščenica. Izlaže fotografske radovi u galeriji F8 u sklopu izložbe „U procesu” i Laubi u sklopu projekta “Šalji dalje”. David je student preddiplomskog studija fotografije i snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Program U kvadrat usporedno prikazuje autorski film, recentne i starije klupske produkcije i produkcije suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. U ovom izdanju programa prezentiraju se tri filma nastala u sklopu rada udruge Blank i jedna nezavisna produkcija. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.