Zatvori članak
Događanja

Svjetska premijera filma Sunčice Fradelić Dok smo bili tu u Oberhausenu

14. 04. 2022
Film Sunčice Fradelić Dok smo bili tu imat će svjetsku premijeru 6. svibnja u međunarodnoj konkurenciji uživo u sklopu međunarodnog festivala kratkog filma u Oberhausenu. Ovogodišnje, 68. izdanje održava se u hibridnom obliku pa su tako i natjecateljski programi podijeljeni na online konkurenciju i onu koja će se prikazati u kinima, uživo (on-site).
Film je sniman u Splitu, Sarajevu i Mimicama tijekom dvije godine, a inicijalna ideja nastala je u sklopu programa film.factory u Sarajevu i radionice tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula. Bilježi kratke fragmente iz života likova i gubitke s kojima se suočavaju tijekom jednog ljeta i zime. Filmski kritičar Jonathan Rosenbaum uvrstio ga je na ljestvicu top 10 najboljih filmova 2021. godine za časopis Sound and Sight.
Uz autoricu, scenarist filma je Damir Juričić, a za kameru su bili zaduženi Pilar Palomero i Boris Poljak. Oblikovanje zvuka napravio je Tonči Bakotin, glazbu Ruzina Frankulin. Obradu slike potpisuje Fran Sokolić. Uloge tumače Dino OlivierJana MatošićPetra KroloSlobodanka Novaković i Zvonko Novaković.
Film su financirali Hrvatski audiovizualni centar i Grad Split.
Od hrvatskih autora u natjecateljskom programu uživo bit će predstavljen i eksperimentalni kratkometražni film Dalibora Martinisa 3. kinematska tvornica čavala, a u online konkurenciji film Nine Bačun – Bonding Humanity (Perhaphs Manifesto) i The Raft Marka Meštrovića. Popis svih filmova po programima nalazi se ovdje.
Od pristihlih 5800 prijava, na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu prikazat će se sveukupno 164 filma iz 67 zemalja, od čega će njih 79 imati svjetske premijere.  Završna svečanost, odnosno dodjela nagrada, održat će se 9. svibnja, za online i za on-site konkurenciju.