Zatvori članak
Događanja Edu

Novo izdanje programa “U kvadrat” donosi tri filma i dovodi jednu gošću

12. 10. 2020

Drugo izdanje diskurzivnog filmskog programa  ovoga četvrtka 15.listopada donosi tri kratka filma. Po prvi puta program dovodi i gošću, autoricu filma Bodycombat Jelenu Remetin, s kojom će zainteresirana publika moći razgovarati nakon projekcije. Ulaz na događanje je besplatan.

Želite li pogledati filmove iz povijesti Kino kluba i nove klupske produkcije, te filmove suvremenih autor(ica) nastale u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta, dođite u  četvrtak 15. listopada u 20 sati u klupski prostor (Ulica Slobode 28) na i edukativni program diskurzivnog tipa “U kvadrat”

Prvi u nizu je kratki film Žemsko Tatjane Dunje Ivanišević iz 1968. koji se smatra prvim hrvatskim feminističkim filmom na prostorima bivše države, koji je svoju premijeru doživio tek na desetom Saboru alternativnog filma 1987. Toplo i nenametljivo Dunja Ivanišević s nama dijeli intimne trenutke glavne protagonistice, njene frustracije i maštanja uvjetovane stereotipima ženskih časopisa. Središnji dio je zapravo dokumentiran performans koji ima simboličku ulogu pročišćenja, katarze u filmu, ali i životu. U sklopu programa pogledat ćemo i  Čistačicu, nažalost, prerano preminulog Matije Vukšića koji je ovaj film realizirao 2017. kada je i premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu. Čistačica je komorna kratkometražna drama koja uvjerljivo portretira život ruralnog područja i zajednice ispitujući granice moralne ispravnosti i čistoće. Uloge majke i sina izvrsno interpretiraju Marija Škaričić i Ante Duić.

Treći u nizu zanimljivih filmskih uradaka koji će se prikazati u četvrtak je francusko-hrvatski film BodyCombat iz 2015. autorice Jelene Remetin. Ova vizualna umjetnica koja djeluje u polju proširenog slikarstva, fotografije i filma, bit će ujedno i gošća večeri s kojom će se publika moći upoznati i razgovarati o filmu. Film Bodycombat, eksperimentalna sportska monodrama, imao je premijeru u Parizu, a prikazan je na nekoliko festivala u Francuskoj. Podijeljen je u pet poglavlja naslovljen sa sloganima sporta BodyCombata, a temelji se na ideji psihofizičke terapije u obliku sporta koji pomaže čovjeku da se bori protiv zlih duhova prošlosti.

Program je javan i ulaz slobodan, ali su zbog ograničenog broja posjetitelja potrebne prijave putem obrasca U KVADRAT

Koordinator diskurzivnog programa je Zlatko Galić.

Ulaz je besplatan, uz obavezno poštivanje mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19.

O gošći:

Jelena REMETIN djeluje u polju proširenog slikarstva, fotografije, filma i novih tehnologija. Rođena u Splitu, više je od dva desetljeća živjela u Parizu gdje se multimedijalno formirala na EFET‐u, visokoj školi za fotografiju i film, pri CEFPF, europskom centru za audiovizualnu produkciju te specijalizirala Virtualnu Stvarnost na DIXIT vođena mentorom Michel Reihlac (direktor Arte TV). Njezin video uradak nastao prema pjesmi D. Lyncha ‘I Know’ bio je uvršten u finale selekcije David Lynch Official Competition i dobio nagradu za kratkometražne filmske forme Disturb Awards u Parizu 2012. Bila je i finalistica Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award 2013. i hrvatski ART AMBASSADOR pri UNESCO‐u. Godine 2015. godine Jelena predstavlja Hrvatsku na UNESCO‐ovoj radionici Art Camp Malta for Peace, a njen triptih za sirijske izbjeglice “Hope, Loss, Anxiety”, nastao u sklopu rezidencije, postao je dio UNESCO-ove umjetničke zbirke na Malti. Ponovo predstavlja Hrvatsku na UNESCO-ovoj radionici Art for Peace ovog puta u Andori. Njeni radovi o ženi i umjetnosti i njihovoj ravnopravnosti izloženi su u Ujedinjenim narodima u New Yorku uz organizaciju Andorran National Commission for UNESCO.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.