Zatvori članak
Događanja Edu

12. 04. 2021

U KVADRAT: filmovi Branka Karabatića, Andree Resner i Mie Martinović

15. travnja s početkom u 20.30 sati u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split prikazuju se filmovi Velo Misto (1985) Branka Karabatića; Rime bijele vrane (2019) Andree Resner i filmovi Mie Martinović Taste of Space (2019) i Pixie (2020). Projekciji će prisustvovati Andrea Resner, autorica filma Rime bijele vrane i predstaviti svoj rad, a zainteresirani će posjetitelji nakon projekcije moći postavljati pitanja.

U ovom izdanju programa prikazujemo filmove u kojima autor i autorice eksperimentiraju s različitim tehnikama i vrstama pokretne slike kombiniranjem analognih i digitalnih medija. 

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

U eksperimentalnom filmu Velo Misto Branko Karabatić poigrava se s uvećanim, apstrahiranim fragmentima televizijske slike čiji vizualni sadržaj nadopunjava glazba. Rime bijele vrane film je u kojem glavna junakinja, djevojka s dušom vrane, prolazi kroz devet faza do konačne transcedencije. Za kraj programa predstavljamo dva filma Mie Martinović – Taste of Space, animirani film o pet putnika koji putuju galaksijom Circinus u potrazi za elementom koji će im omogućiti kretanje kroz prostor i vrijeme. Film je napravljen u stop animaciji i s ručno rađenim likovima putnika i planeta u kombinaciji s eksperimentalnim snimkama vodenih grafika nastalih u japanskoj tehnici suminagashi i grafoskopa. U filmu Pixie autorica prati macu koju je udomila dan nakon velikog zagrebačkog potresa. 

Branko Karabatić je u produkciji Kino kluba Split napravio dvanaest kratkih filmova u periodu od 1973. – 1985. Autor je jednog dugometražnog filma Najveća pogreška Alberta Einsteina (2006). Direktor je Međunarodnog festivala novog filma – Splitskog filmskog festivala.

Andrea Resner je rođena 1987. godine u Splitu, diplomirala na Likovnoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine i Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, smjer Film i video 2019. godine. Djeluje kao multimedijalna umjetnica na području slike, crteža, fotografije, filma, kostimografije i poezije.

Mia Martinović aktivna je članica Kinokluba Zagreb.

Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima u Hrvatskoj i diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split. Moderator je Zlatko Galić.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova. Voditeljica programa je Sunčica Fradelić