Zatvori članak
Događanja Edu

U kvadrat: filmovi Mikia Polonskog i Ivana Koromana

13. 04. 2022

U četvrtak 14. travnja s početkom u 20 sati u prostorijama Kino kluba Split održavat će se novo izdanje diskurzivnog programa U kvadrat u sklopu radionice kamere i režije Freda Kelemena. Posjetitelji će moći pogledati dva filma, Kontrapunkt Ivana Koromana koji je ujedno i polaznik radionice, te film Deset zgrada dalje izraelskog redatelja Mikia Polonskog. Polaznici će o filmovima imati priliku diskutirati s redateljem i mentorom radionice, Fredom Kelemenom.

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

O filmovima:

Kontrapunkt – Pod neonskim svjetlima malenog matičnog ureda lokalne uprave nema ništa novo. Dok se direktor i njegovi zaposlenici vuku kroz rutinu, jedan zaposlenik odluči prekinuti status quo.

Deset zgrada dalje – Zgrada na četiri kata usred grada. Iznad nje prolazi most, zakrčen gustim prometom i kamionima koji prolaze. Na četvrtom katu zgrade, iza krajnjeg lijevog prozora stanuju dva brata, majka i otac. Obitelj, koja možda nikada nije dobila pravo na postojanje.

O autorima:

Ivan Koroman redatelj je i scenarist dva kratka igrana filma, trenutačno radi na trećem kratkom igranom, te prvom dugometražnom filmu. Filmovi prikazani u natjecateljskim programima festivala poput Tallinn Black Nights, Pula Film Festival itd.; osvojio nekoliko međunarodnih nagrada za film i scenarij; odabran za Talents Sarajevo, Go Short Campus, Aristoteles Workshop, Script Circle itd.

Miki Polonski izraelski je filmski redatelj i scenarist. Rođen u Bat Yamu, Izrael, 2015. godine a diplomirao je na filmskom odjelu Minshar School of Art u Tel Avivu. Režirao je niz međunarodno nagrađivanih kratkih filmova. Njegov film Ten Buildings Away iz 2015. odabran je za natjecanje Cinéfondation 68. Festivala u Cannesu. Iste godine osvojio je nagradu za najbolji studentski film u DocAvivu i nagradu za najbolji studentski film u natjecanju izraelskoj dokumentarističkog filmskog foruma za dokumentarni film 1 Building and 40 People Dancing. Njegov kratki film Shmama osvojio je 2017. nagradu Pardino d’argento na 70. filmskom festivalu u Locarnu.

Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Ten Buildings Away (2015) Miki Polonski
Kontrapunkt (2019) Ivan Koroman