Zatvori članak
Događanja Edu

U kvadrat: predstavljamo filmove Lee Triboulet i Petra Vukičevića

27. 06. 2021

U četvrtak, 01. srpnja s početkom u 20 sati u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split prikazuju se kratki igrani filmovi Povratak (2020) Petra Vukičevića te film Posljednja pčela (The Last Bee, 2020) Lee Triboulet. Trinaesto izdanje u sezoni donosi zanimljiva ostvarenja u kojima autori vješto strukturiraju narativ intervenirajući u klasičnu formu igranog filma ne bi li nam otkrili svježe, autentične rukopise. Mladi redatelj i član Kino kluba Petar Vukičević prisustvovat će programu uživo dok će se kolegica Lea pridružiti online, a nakon projekcije zainteresirani posjetitelji mogu se priključiti razgovoru koji će moderirati Sunčica Fradelić

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

U filmu Posljednja pčela tinejdžerica izgubljena u planini susreće pčelarku koja je došla oprostiti se od svojih pčela. 

Protagonist filma Povratak, Matija, nakon dugo vremena odlazi za vikend u Osijek kako bi riješio novonastali problem i tijekom tih par dana suočava se s prošlošću.

Léa Triboulet (1987) odrasla je na jugu Francuske. Nakon što je magistrirala scenografiju u umjetničkoj školi Ecole Supérieure des Arts Decoratifs u Strasbourgu (Francuska), pridružila se međunarodnom programu film.factory 2013. godine koji je osnovao mađarski redatelj Béla Tarr u Sarajevu. Lea je alumni organizacije Le Groupe Ouest, dobitnica stipendije zaklade Marcel Bleustein-Blanchet te stipendistica udruženja Beaumarchais-SACD iz Pariza.
Režirala je nekoliko kratkih filmova koji su prikazivani na renomiranim filmskim festivalima širom svijeta. Njezin kratki film “Brat” (Brother, 2019) odabran je za Rotterdam IFFR, Clermont-Ferrand, Festival du Nouveau Cinéma de Montréal, Uppsala, Leeds, Hamburg, Sarajevo FF, Sarasota FF te New Orleans film festival, a dobio je nagradu CNC-a za kvalitetu.

Petar Vukičević rođen je u Splitu 1995. godine. 2014. počeo je studirati geofiziku u Zagrebu. 2017.
godine upisao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Do sada je režirao nekoliko kratkih filmova: Povratak (2020), Spirala (2019), Garin rog (2019), Ja i moja prijateljica (2017). Član je Kino kluba Split od 2015. godine.

Programom U kvadrat selektirana ostvarenja prijavljena putem javnog poziva programiraju se u tematske cjeline i usporedno prikazuju s filmovima članova kluba iz povijesti, ali i eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te autora i autorica koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. U sklopu programa zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima, članstvu i radu Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.