Zatvori članak
Događanja Edu

U kvadrat: Rakijaški dnevnik (2015) Damira Čučića

30. 05. 2021

U četvrtak, 03. lipnja s početkom u 20 sati u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split prikazat će se film Rakijaški dnevnik (2015) Damira Čučića. Film će predstaviti snimatelj Boris Poljak, a diskusija će se voditi uz online prisustvo redatelja. 

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

Mario Haber (odnosno Eric Maria Strom) bio je “alkemičar modernog doba” – profesionalni tonski snimatelj i predani proizvođač domaće rakije. Njegova je kuća u centru Samobora bila svojevrsni rakijaški hram u koji je na degustaciju rakija i likera, ilegalno proizvedenih u vlastitom podrumu, često pozivao svoje prijatelje i prijateljice. Više od desetljeća, snimao je živopisne razgovore i zvukove u kući i oko fermentora alkohola, sve do dana dok nije preminuo u ljeto 2014.g. “Rakijaški dnevnik” vizualna je rekonstrukcija Haberovih audio snimaka, film koji se «gleda ušima».

MARIO HABER aka Eric Maria Strom

Mario Haber (1963 – 2014) bio je samoborski underground umjetnik, tonski snimatelj i predani proizvođač rakije u kućnoj radinosti. Haber je sudjelovao kao koscenarist i tonski snimatelj na šest filmova Damira Čučića. Održao je nekoliko performansa i izložbi. Bio je prvi proizvođač vibratora u bivšoj Jugoslaviji. Nikada nije plaćao porez. Živio je i umro kao snobartist i DJ. (hfs.hr

Damir Čučić režirao je brojne autorske filmove unutar kinoklubaške produkcije do 2006. Dugogodišnji je suradnik produkcije Hrvatskog filmskog saveza i sudjelovao je u tridesetak filmova nastalih u okviru HFS-a. Na osnovu iskustva i rada na kinoklubaškoj sceni počeo se 1998. profesionalno baviti filmskom režijom, montažom, dramaturgijom te izvršnom produkcijom. Režirao 44 filma, od kojih 5 dugometražnih. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i međunarodno. Važniji redateljski radovi su mu kratki dokumentarni filmovi Na krivom mjestu u krivo vrijeme (1998.), Četvrta smjena (1999.), Bića sa slika (1999.), Free Space (2001.), Zaboravljeni (2002.), kratkometražni eksperimentalni Onkraj (2003., koredatelj), Arabeska (2004.), La Petite mort (2007.), kratki igrani film Stolac za ljuljanje (2005.). Njegov igranofilmski debi Pismo ćaći osvojio je na Puli 2012. četiri Zlatne arene i Brezu za najboljeg redatelja debitanta. Film Rakijaški dnevnik (2015) na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma 2015. dobio je nagradu za najbolju montažu, fotografiju i glazbu, te Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka u Puli 2015.

Najveći dio filmova Čučić je ostvario u produkciji HFS u čijem djelovanju aktivno sudjeluje od 1999. do danas. Stalni je voditelj radionica na Školi medijske kulture od 2003., a dugi niz godina djelovao je i kao predavač u FAGEPu. Voditelj je radionica u Kinoklubu Zagreb, Kinoklubu Karlovac, Multimedijalnom centru SKIG Gunja. Pokretač je i voditelj radionice Mali dokuart u Bjelovaru. Osnivač je amaterskog kazališta “Djeca Vukovi” (1993.), pokretač mreže Mikrokino na području RH (2001.). 

Član je družine FAGEP od 1987. godine te član Autorskog studia od 1997. godine. Predsjednik je FAGEP-a 1999. do 2005., član IO HFS 2000. do 2005. Obnašao je dužnosti predsjednika Zajednice tehničke kulture Samobora i aktualni je predsjednik Hrvatskog filmskog saveza.


Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te autora(ica) koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split. Voditeljica programa je Sunčica Fradelić. Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.