Zatvori članak
Događanja Edu

U kvadrat: prikazujemo filmove Dušana Popovića, Isabel Andrade Obregón, Dwayne Charlou Jahna, Romine Ruda i Dasena Štambuka

23. 3. 2023.

U četvrtak, 30. ožujka s početkom u 20 sati u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) prikazujemo filmove Uspomene iz Sokobanje (2021) Dušana Popovića, No/retrato (2020) Isabel Andrade Obregón, Lightwaves Soundwaves (2021/2022) Dwayne Charlou Jahna, A Single Night (2020) Romine Ruda i Love Experience (1988) Dasena Štambuka.

Program je javan i ulaz slobodan.

Program U kvadrat ovoga puta prikazuje različite perspektive i značenja intimnosti. Petero autora u svojim uradcima pokušava obraditi ovu temu preispitujući sebe, gledatelje, ali i društvene norme vremena u kojem nastaju.
Prvi film ovotjednog programa, Uspomene iz Sokobanje autora Dušana Popovića, prikazuje mladu ženu koja se istovremeno bori sa sjećanjima na davno izgubljenu ljubav i rakom maternice, iskušavajući njenu fizičku i mentalnu izdržljivost.
Naspram tome, film No/retrato Isabele Andrade Obregón prikazuje intimna iskustva kroz suptilne refleksije s ciljem istraživanja „svakodnevice“ grada Guanimara. Eksperimentalna poezija prikazana u uratku Dwayne Charlou Jahna Lightwaves Soundwaves iznosi skup autorovih ideja koristeći apstraktni vizualni i zvučni izričaj, simulirajući stanje transa.
A Single Night autorice Romine Ruda prati Eni, tridesetogodišnju samohranu majku koja uoči Valentinova odluči dati priliku online upoznavanju.
Za kraj prikazujemo rani hrvatski queer film nastao u produkciji kluba Love Experience Dasena Štambuka u kojem autor demistificira tabuizirano i često cenzurirano homoseksualno iskustvo prikazujući dvojicu muškaraca koji uistinu uživaju biti zajedno.

 Filmove će predstaviti Boris Poljak. Nakon projekcije diskusiji će se virtualnim putem pridružiti autori Dušan Popović, Isabel Andrade Obregón i Romina Ruda te producentica Ebba Jahn. 

Dušan Popović je filmski redatelj, arhitekt, grafički dizajner i glazbenik iz Srbije. U svom nedavnom profesionalnom životu režirao je nekoliko glazbenih spotova uglavnom za rock bendove, a ima i pet kratkih narativnih filmova (The Abyss, The Apples, Memoirs from Sokobanja, Water gathers in father i A day underground). Uspomene iz Sokobanje mu je najuspješniji projekt te je višestruko nagrađivan na mnogim festivalima.

Isabel Andrade Obregón je magistrirala alternativnu kinematografiju na Međunarodnoj filmskoj i televizijskoj školi San Antonio de los Baños, a diplomirala je na Konzervatoriju filmske režije Nacionalne filmske škole u Bogoti. Njeni se radovi razvijaju kroz istraživanje, eksperimente, filmske eseje, vizualne pjesme, portrete i istraživanja zvuka. 

Dwayne Charlou Jahn studirao je vizualnu umjetnost i vokalnu glazbu na Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts u New Yorku, a nakon toga je studirao na Liberal Arts College Bard u New Yorku do 2006. Od 2008. živi, crta i piše u Berlinu. Njegova vizualna poezija je prikazana na nekolicini filmskih festivala i programa vizualne umjetnosti. 

Romina Ruda je mlada redateljica iz Albanije. Nakon duge karijere u medijima i produkciji, debitirala je kao filmska redateljica s A Single Night, kratkim filmom koji postavlja temu njezinog glavnog interesa: istraživanje života modernih žena u današnjoj Albaniji

Dasen Štambuk splitski je filmaš, koji je kratko no aktivno djelovao u drugoj polovici 1980-ih godina u Splitu. Pripadao je četvrtoj generaciji filmaša okupljenih u Kino klubu Split. Kao autor realizirao je osebujan opus radikalnih i subverzivnih eksperimentalnih kratkometražnih filmova, dok je njegov film Love Experience naveden kao pionir hrvatske queer filmografije.

Programom “U kvadrat” usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova.