Zatvori članak
Događanja Edu

U kvadrat: prikazujemo filmove Fotisa Skourletisa, Marit Shalem, Uladzimira Slizhyka i Sunčice Fradelić i Kristine Lovrić

22. 5. 2023.

U četvrtak, 25. svibnja s početkom u 20.00 sati u sklopu diskurzivnog programa “U kvadrat” u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) prikazujemo filmove Reflections (2021) Fotisa Skourletisa, Knots (2022) Marit Shalem, Solo (2020) i Instruction How to Open a Tin Can From the Inside (2021) Uladzimira Slizhyka te Parallel space movements (2009) Sunčice Fradelić i Kristine Lovrić.

Program je javan i ulaz slobodan.

Na granici jave i sna, zbilje i imaginacije, ovotjedni program “U kvadrat” donosi pet filmova, koji će nas nagnati na preispitivanje naše percepcije tjelesnosti i prostora kojim se krećemo. Kakav je odnos naših tijela i kretnji naspram okoline? Tko koga oslobađa ili sputava? Čiji utjecaj prevladava i postoji li kompromis?

Prvi film programa Reflections, autora Fotisa Skourletisa, inspiraciju nalazi u djelu “Pas de Deux” Normana McLarena. Pozivajući se na poznati mit o ljubavi Orfeja i Euridike, film prikazuje sjene koje lutaju kroz vrijeme u želji da njihova ljubav nadiđe prolaznost života.

Projekt u nastajanju, Knots autorice Marit Shalem bavi se preprekama i prepletenosti tijela plesača i različitih prostora, urbanih lokacija, krajolika ili pak digitalne praznine, spajajući ih ponekad s animiranim segmentima.

Odnos prostora, digitalnog tijela i izolacije propituje film Uladzimira Slizhyka, Solo. Upotrebom glitcheva, uzrokovanih greškama sustava/mreže, koji se s vremena na vrijeme pojavljuju u digitalnom tijelu, autor konfigurira drugačiju percepciju ljudskog tijela.

Nadalje, u drugom filmu Uladzimira Slizhyka, INSTRUCTION. How to Open a Tin Can From the Inside, pratimo kretanje dvoje po prostoru izvan vremena, između jučer i sutra. Uvođenje trećeg zadire u postojeći poredak i uvlači dvoje u lanac tjelesnih situacija, koje im ne dopuštaju da naprave izbor, jedan uvijek ograničava druge.

Za kraj programa donosimo film Parallel space movements Sunčice Fradelić i Kristine Lovrić. Plesna koreografija izvedena na splitskoj plaži Bačvice usredotočena je na sinkronicitet kretanja tijela plesačice i promjenu krajolika, plaže. Izmjena smjera, intenziteta i ritma jednog djeluje na onog drugog, mijenjanje teksture zemlje i vode plesačici otežavaju ili olakšavaju izvođenje sljedećeg koraka. 

Filmove će predstaviti Boris Poljak. Nakon projekcije diskusiji će se pridružiti autori i autorice.


Fotis Skourletis studirao je filmske studije (New York College) i refleksologiju (znanost o prirodnom zdravlju). Napisao je, režirao i producirao tri kratka filma. Bavi se filmskom režijom i scenarijem. Njegovi filmovi dobitnici su nagrada na nekoliko grčkih i međunarodnih filmskih festivala. Godine 2021. završio je svoj treći kratki film Reflections, koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Ateni (rujan 2021.), a međunarodnu premijeru imao na Filmskom festivalu crnih noći u Tallinnu – PÖFF Shorts (studeni 2021.).

Marit Shalem vizualna je i multimedijalna umjetnica, koja primarno stvara eksperimentalne video radove. Njezini projekti nerijetko uključuju višestruke linearnosti, a bave se identitetom, komunikacijom i komercijalizmom. Autorica je i nekoliko interaktivnih instalacija. U projektima često surađuje s glazbenicima, na projektu Knots s Dirkom Bruinsmanom. Njezini su radovi prikazani na brojnim nizozemskim i međunarodnim festivalima. Dobitnica je nagrade Južne Nizozemske koju dodjeljuje Kulturni fond Prins Bernhard.

Uladzimir Slizhyk rođen je u Bjelorusiji gdje je diplomirao suvremenu umjetnost i dramu na European College of Liberal Arts. Stečeno znanje kombinira s istraživanjem suvremenog plesnog pokreta kroz različite (inter/multi)disciplinarne projekte u Bjelorusiji i inozemstvu. Kao dio TREMORS Dance Company osvojio je 2. nagradu na 7. Tobina Festivalu (2019., FR), 2. nagradu na 6. Međunarodnom festivalu Tanztheater (2018., DE) itd. Njegovi filmski projekti predstavljeni su na brojnim plesnim i filmskim festivalima. Uladzimirov primarni interes je istraživanje fizičke dinamike pokreta, tjelesne teksture, kompleksnosti i slobode improvizacije, te njihove povezanost s poezijom i filmom.

Sunčica Fradelić formalno obrazovanje završila je na slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu. Predsjednica je Kino klub Split od 2008. do 2023. godine. Od 2006. do 2011. godine vanjska je suradnica na UMAS-u u zvanju asistenta na odjelu za Film i video na više kolegija (Kratki film i video, Novi mediji, Performans…). Od 2011. do 2016. godine je glavna suradnica Bele Tarra na pokretanju i razvoju film.factory programa u Sarajevu, na kojem je radila kao programska koordinatorica za DLA i MA stupnjeve, te bila voditeljica film.factory ureda. Pohađala je doktorski program film.factory-a i surađivala sa brojnim svjetskim redateljima, glumcima, producentima, kritičarima i stručnjacima. Radila je na amaterskim i profesionalnim produkcijama, obavljala poslove producentice te radila kao urednica, mentorica, kustosica i članica žirija. Kao autorica, od 2004. godine predstavlja se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Dopredsjednica je Hrvatskog filmskog saveza.

Kristina Lovrić plesna je pedagoginja, izvođačica i autorica na području suvremenog plesa i pokreta, kao i na polju interdisciplinarnih istraživačkih suradnji. Diplomirala je povijest umjetnosti i fonetiku. Autorica je tekstova na polju izvedbenih umjetnosti i suradnica internetskog portala Plesna scena.hr. Osnivačica je i umjetnička voditeljica udruge Koribant Lab, koja je ujedno i produkcijska platforma na splitskoj suvremeno plesnoj sceni. Članica je Udruge Plesnih Umjetnika Hrvatske/UPUH/ i HUPSuP-a. Živi i radi u Splitu.


Programom “U kvadrat” usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

 

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova.