Zatvori članak
Događanja

U kvadrat: prikazujemo filmove Isabele Andrade Obregon, Andreja Polukorda, Florine Mougel, Miljane Niković i Zdravka Mustaća

28. 8. 2023.

U četvrtak, 31. kolovoza s početkom u 20.00 sati u sklopu diskurzivnog programa “U kvadrat” u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) prikazujemo filmove Yesterday was today (2020) Isabele Andrade Obregon, Crossing (2014), Fishing No.1 (2018), Lift. Gerberstrasse (2021), Lift. Rue de Treves (2021) Andreja Polukorda, Peuplades (2017) Florine Mougel, A line is not a line (2021) Miljane Niković te Zovem se film (1987) Zdravka Mustaća.

Program je javan i ulaz slobodan.

Filmovi ovotjednog programa teže rekonstrukciji objekata i poetizaciji istih. Objekt nije nužno samo stvar, on može sa sobom nositi emocije, sjećanja, ili pak biti okidač veće ideje. Svakidašnje postaje nesvakidašnje dok uranjamo u svjetove vizualnih poezija autora.

Program počinje filmom Yesterday was today autorice Isabele Andrade Obregon, istražujući našu percepciju svakidašnjeg kroz suptilne refleksije. Četiri filma Andreja Polukorda nas provode kroz naizgled jednostavne procese pecanja, prelaska kanala, kao i tipove dizala koje pronalazi u svijetu oko sebe. Peuplades Florine Mougel istražuje ljudski identitet počevši s motivom stolice. Miljana Niković u svom video eseju A line is not a line istražuje vrijednosti, ideologije, prava i mišljenja kroz formu ljubavnog pisma pojednicu. Zdravko Mustać u Zovem se film poetizaciju izvršava na metamedijski način – poistovjećivanjem sa samim filmom.

Filmove će predstaviti Boris Poljak, a nakon projekcije diskusiji će se pridružiti autorice.


Isabel Andrade Obregon magistrirala je alternativnu kinematografiju na Međunarodnoj filmskoj i televizijskoj školi San Antonio de los Baños, a diplomirala je na Konzervatoriju filmske režije Nacionalne filmske škole u Bogoti. Njezin se rad razvijao kroz istraživanje, eksperimente, filmske eseje, vizualne pjesme, portrete i istraživanja zvuka.

Andrej Polukord živi u Beču i Vilniusu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te je jedan od dobitnika bečke nagrade Kunsthalle 2016. U svom radu oslanja se na slikarstvo, instalacije, performanse i video umjetnost kako bi stvorio nepredvidiva okruženja i apsurdne situacije koje proizvode dvostruka značenja i dvosmislenost.

Florine Mougel francuska je medijska umjetnica iz Amiensa. Diplomirala je audiovizualne i filmske studije na Sveučilištu Pantheon-Sorbonne u Parizu te likovnu umjetnost na Umjetničkoj školi i Dizajn Marseillea. Godine 2021. diplomirala je na Kunstuniversität Linz (AT), gdje je istraživala poetiku tokova.

Miljana Niković je arhitektica koja eksperimentira s audiovizualnim oblicima i riječima spajajući više jezika. Trenutačno radi na doktorskoj tezi usmjerenoj na umjetnost i arhivskom video projektu o snimljenim urbanim prostorima i njihovoj percepciji kroz kolektivna sjećanja i sociopolitičke transformacije. Njezine eksperimentalne video-pjesme prikazane su na raznim međunarodnim filmskim festivalima i kulturnim događanjima.

Zdravko Mustać je studirao pravo i pohađao filmsku školu u Kino klubu Split. Režirao je više od 40 kratkih alternativnih filmova, videa, TV-dokumentaraca, glazbenih spotova i kratkih igranih filmova. Radovi su mu često nagrađivani te prikazivani na festivalima u zemlji i inozemstvu ili u okviru retrospektiva hrvatskog eksperimentalnog filma i videa.


Programom “U kvadrat” usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

 

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova.