Zatvori članak
Događanja Edu

U kvadrat: prikazujemo filmove Isidore Ratković, Ivana Sladonje, Ivane Abramović i Mislava Pislaka, Lordana Zafranovića

20. 4. 2023.

U četvrtak, 27. travnja s početkom u 20 sati u sklopu diskurzivnog programa „U kvadrat“ u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) prikazujemo filmove Zašto ne zaplešete? (2021) Isidore Ratković, Lelek bita (2021) Ivana Sladonje, Hiraeth (2018) Ivane Abramović i Mislava Pislaka te Kišno/Nevina subota (1965) Lordana Zafranovića.

Program je javan i ulaz slobodan.

Možemo li preživjeti jedni bez drugih? Ovisimo li samo o sebi ili o strukturama u kojima se nalazimo? Tko diktira našim životima? Ovotjedni program „U kvadrat“ predstavlja vam četiri filma koji, pokušavajući odgovoriti na postavljeno, nam zadaju i niz drugih, kompleksnijih, egzistencijalnih pitanja.

Program započinjemo filmom Zašto ne zaplešete? autorice Isidore Ratković, u kojem pratimo mladi par koji pod pritiskom životnih obaveza bježi iz novo useljenog doma te na svom putu nailazi na dvorište puno stvari koje jedan čovjek ostavlja za sobom.

Dok nam prethodni film prikazuje svojevrstan mikrokozmos, film autora Ivana Sladonje Lelek bita, daje nam odgovor na uzrok egzistencijalnih problema današnjeg društva – tehnologija i ubrzanost postmodernog vremena. Autorov odabir riječi „lelek“ u naslovu referira na odnos prema prolaznosti života u romskoj kulturi.

Nadalje, film Hiraeth autora Ivane Abramović i Mislava Pislaka donosi nam perspektivu pojedinca iz marginalizirane skupine društva, odnosno par koji se uoči Božića bori s preživljavanjem do sljedeće uplate sustava socijalne skrbi, pritom oviseći jedno o drugome.

Za kraj, Kišno/Nevina subota Lordana Zafranovića prikazuje dijalog mladića i djevojke u njihovoj spavaćoj sobi, istražujući međuljudsku dinamiku kroz trodijelnu strukturu filma.

 Filmove će predstaviti Boris Poljak. Nakon projekcije diskusiji će se virtualnim putem pridružiti autori Isidora Ratković, Ivan Sladonja i Mislav Pislak.


Isidora Ratković studentica je završne godine filmske i pozorišne režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je nagrade za najbolji studentski projekt u razvoju Dar na 18. Zagreb Film Festival Youth Pitching Forumu za 2020. godinu. Tijekom studija režirala je nekoliko kratkih filmova i dvije predstave. Njeni kratki studentski filmovi prikazani su na preko 30 internacionalnih i regionalnih festivala u 2021. godini, a kratki film Zašto ne zaplešete za koji potpisuje scenarij, režiju i montažu dobitnik je 7 nagrada.

Ivan Sladonja student je Odsjeka filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Volontira na raznim hrvatskim filmskim festivalima poput ZagrebDox, 25FPS, Split Film Festival i radi kao asistent uglavnom na niskobudžetnim filmskim setovima. Član je Kino kluba Zagreb i Kino kluba Split. Njegovi su filmovi većinom studentske vježbe te se prikazuju na studentskim revijama i sličnim filmskim događajima.

Ivana Abramović i Mislav Pislak studenti su novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Oboje su pohađali televizijski smjer, što im je omogućilo bolje razumijevanje tehničkih aspekata snimanja i režije, kao i žanra dokumentarca i pripovijedanja. Film Hiraeth proizašao je iz dvotjedne radionice dokumentarnog filma pod mentorstvom Tene Perišin i Stacey Woelfel.

Lordan Zafranović je hrvatski redatelj i scenarist poznat po filmu Okupacija u 26 slika, koji je bio nominiran za Zlatnu palmu i Oskara. Od 1960. aktivan je član Kino klub Split pri kojem snima 25 amaterskih filmova, od kojih su nagrađeni Nedjelja (1961), Dnevnik (1963), Priča (1964), Arija (1964), Dah (1964), Koncert (1965), Kišno/Nevina subota (1965), Portreti/u prolazu (1966), Noć i poslije noći noć (1968). Godine 1966. dobio je najveće priznanje u internacionalnom amaterskom filmu, proglašen je međunarodnim majstorom amaterskog filma. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada za dokumentarni film. Živi i stvara u Zagrebu.


Programom “U kvadrat” usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.


Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova.