Zatvori članak
Događanja Edu

U kvadrat: prikazujemo filmove Jovane Avramović, Jasne Safić i Žarka Batinovića

24. 7. 2023.

U četvrtak, 27. srpnja s početkom u 20.00 sati u sklopu diskurzivnog programa “U kvadrat” u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) prikazujemo filmove Days Lost (2021) Jovane Avramović, Dekompenzacija (2020) Jasne Safić, Usta puna vode (1989) Žarka Batinović.

Program je javan i ulaz slobodan.

Ljudski su osjećaji čudljiva pojava. Sretni trenutci prolaze naizgled u tren oka, dok osjećaji s kojima se teže suočavamo, oni tjeskobni, neizvjesni i klaustrofobični, kao da traju mnogo duže. Dakako, stvar je naše osobne percepcije. Ovotjedni se autori bave upravo tim neizbježnim osjećajima alijenacije i tjeskobe, predlažući različite strategije izbjegavanja ili suočavanja s njima.

Prvi film ovotjednog programa je Days Lost autorice Jovane Avramović, u kojem se osamnaestogodišnja Olja suočava s vlastitim bijesom i osjećajima bespomoćnosti zbog naizglednog gubitka brata. Nesigurnost, osim iz osobnih razloga, može nastati iz financijskih, kao što je prikazano u filmu Dekompenzacija Jasne Safić, u kojem su protagonisti mladi par sa gradske periferije. Za kraj programa, film Žarka Batinovića Usta puna vode prikazuje osjećaj otuđenosti izrastao između dvoje mladih ljudi.

Filmove će predstaviti Boris Poljak, a nakon projekcije diskusiji će se pridružiti autorice.


Jovana Avramović je filmska i televizijska redateljica. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti Sveučilišta u Beogradu, gdje trenutno završava diplomski studij filmske i televizijske režije.

Jasna Safić filmom se bavi posljednjih godina tijekom kojih je snimila nekoliko kratkih filmova, uglavnom igranih, a koji su prikazani na domaćim i stranim festivalima. Aktivna je članica amaterskih udruga KinoKlub Zagreb i Blank.

Žarko Batinović počinje se baviti filmom, kao i mnogi filmaši splitskoga domicila, kao član Kino kluba Split. Bio je zapaženi član takozvane “četvrte generacije” klupskih autora 80-ih godina prošlog stoljeća. Jedan je od najplodnijih autora videospotova splitske i hrvatske estrade.


Programom “U kvadrat” usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

 

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova.