Zatvori članak
Događanja Edu

Unutrašnjost slike: filmovi Dušana Tasića i Gonzala Escobara Morae

05.07.2021 

U četvrtak, 08. srpnja s početkom u 21 sat u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split prikazuju se kratki filmovi “Entuzijasti” (Entuhusiasts, 2020)  Gonzala Escobara Morae i “Deveti film” (1980) Dušana Tasića. Četrnaesto, ujedno i posljednje izdanje programa u sezoni prikazuje ostvarenja u kojima autori naglašavaju (filmski) prostor slike/kadra koristeći ga za strukturiranje narativa. 

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca. 

U filmu Entuzijasti tema je neizvjesnost koja se pojavljuje nakon što mladi par počinje istraživati svoje planove za budućnost.

Deveti film transformira bolesničku dijagnozu u nekoliko zagonetnih kadrova prikazujući stanje pacijenta na posve nekonvencionalan način.

Gonzalo Escobar Mora filmaš je i umjetnik pokretnih slika, a BA diplomu likovnih umjetnosti dobio je pri School of Art Institute u Chicagu (SAIC). Kroz studij poseban interes pokazuje za filmsku i video umjetnost i audiovizualne instalacije, a sad već više od 10 godina istražuje pokretne slike s fokusom na eksperimentalne metode i nefikciju. Magistrirao je filmsku režiju na film.factory programu pod mentorstvom Béle Tarra. Umjetnički se formirao na različite načine, te stekao bogato iskustvo kroz niz projekata u kojima je sudjelovao na različitim pozicijama, od režije, produkcije, fotografije, montaže, umjetničke direkcije i raznih pozicija u odjelu kamere. Dobitnik je nekolicine međunarodnih nagrada, priznanja i grantova.

Dušan Tasić bio je predsjednik kluba koji je za 25. godišnjicu Kino kluba Split 1977. pokrenuo je Sabor alternativnog filma, jednu od najznačajnijih manifestacija u povijesti kluba, te jedan od najznačajnijih festivala alternativnog filma u regiji koji je točno deset godina okupljao renomirane redatelje i filmaše iz regije i šire. Kao autor realizirao je osebujan opus filmova specifičan po načinu na koji je komponirao zvuk. Preminuo je u 2019. godini u Splitu.

Programom U kvadrat selektirana ostvarenja prijavljena putem javnog poziva programiraju se u tematske cjeline i usporedno prikazuju s filmovima članova kluba iz povijesti, ali i eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te autora i autorica koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. U sklopu programa zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima, članstvu i radu Kino kluba Split.


Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.