Zatvori članak
Događanja Edu

Večer filmske analize: „Dead Man“ Jima Jarmuscha s Jonathanom Rosenbaumom

Zainteresirana publika moći će prisustvovati projekciji i analizi filma Dead Man (1995) koju će voditi istaknuti svjetski kritičar i dugogodišnji prijatelj Jima Jarmuscha, Jonathan Rosenbaum, uz moderiranje filmologinje i glumice Tanje Vrvilo, 30.09.2018. u Amfiteatru Doma mladih s početkom u 20h.

Dead Man film je o računovođi Williamu Blakeu (Johnny Depp) koji iz Clevelanda dolazi na Divlji zapad, u vrijeme rane industrijalizacije društva, te silom prilika postaje odmetnik na svom posljednjem životnom putovanju. Kroz osnovnu radnju filma provučeni su slojeviti prikazi američke povijesti, ali i univerzalni sukobi ljudske prirode, materijalnog i duhovnog, smisla i prolaznosti. Maestralna crno-bijela fotografija nedavno preminulog snimatelja Robbya Mullera i hipnotički soundtrack Neila Younga zaokružuju narativ filma u nadrealnu, jedinstvenu poetsku cjelinu. Jim Jarmusch pionir je nezavisnog američkog filma, a Dead Manom otkrio je naglašeno transcendentalnu fazu u svom opusu.

Događaj otvara Platformat, festival nezavisne kulture, koji tradicionalno organiziraju udruge okupljene oko Doma mladih u suradnji s MKC-om. Ovogodišnje izdanje  simbolično obilježava četrdesetu obljetnicu zgrade, a s obzirom na četrdesetu obljetnicu Mediteranskih igara koje su se ’79. održale u Splitu i u sklopu kojih je Dom mladih trebao biti, ali nikad nije zvanično otvoren. Sudbinu Doma mladih odredile su slične okolnosti u kojima se našao William Blake u Jarmuschevom filmu. Mladi ljudi, umjetnici, aktivisti u nuždi da osvoje svoj prostor slobode, generacije „neposlušnih“ i neprilagođenih postaju odmetnici u svom gradu u neprekidnoj borbi za vlastitu poetsku pravdu.

Jonathan Rosenbaum radio je kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. Autor je petnaest knjiga od kojih će dvije tek biti objavljene, jedna u studenom 2018., druga 2019. Autor je i najpoznatije analize filma Dead Man Jima Jarmuscha. U svojoj izrazito plodnoj karijeri pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinéma, The Village Voice, Film Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu na poziv Mannya Farbera. Kao vanjski predavač predavao je film na Sveučilištu u Virdžiniji u Richmondu (2010-2012), te držao kolegije Svjetska kinematografija i Američki nezavisni i alternativni film na film.factory programu u Sarajevu od 2013 – 2015. Radio je kao konzultant na filmovima Orsona Wellesa Dodir zla (Touch of Evil) i Druga strana vjetra (The Other Side of the Wind). Redovno objavljuje tekstove na svom web site-u: jonathanrosenbaum.net

Program organizira Kino klub Split u suradnji s Platformom Doma mladih, umjetničkom organizacijom Film-protufilm i MKC-om. Tehnička realizacija Hiperprodukcija. Rad Kino kluba Split podržavaju HAVC, Zaklada Kultura nova i Grad Split. Voditeljica programa je Sunčica Fradelić.