Zatvori članak
Događanja Edu

Enigmatične slike s Jonathanom Rosenbaumom

0d 28. 01. do 01. 02. u Kino klubu Split gostovat će Jonathan Rosenbaum, renomirani američki filmski kritičar, te održati program Enigmatične slike. Program započinje 28.01. u 20h projekcijom i analizom filma Kuća na pijesku Ivana Martinca iz 1985., a u narednim danima zainteresirani polaznici programa mogu se javiti za individualne mentorske konzultacije. Konzultacije su namijenjene svima koji imaju afiniteta za pisanje o filmovima ili se bave filmskim stvaralaštvom, te se žele konzultirati vezano uz vlastite ideje ili projekte na kojima trenutno rade. U večernjim satima (cca 20-22h) održavat će se neformalna druženja i večeri filmske analize organizirane za članove kluba i otvorene za posjetitelje.

Program je besplatan i svi su dobrodošli, ali je za mentorske konzultacije potrebna prijava.
Prijaviti se možete putem on-line obrasca OVDJE do 24. 01. 2020.

Jonathan Rosenbaum radio je kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. Autor je petnaest knjiga. U svojoj izrazito plodnoj karijeri pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinéma, The Village Voice, Film Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu na poziv Mannya Farbera. Kao vanjski predavač predavao je film na Sveučilištu u Virdžiniji u Richmondu (2010-2012), te držao kolegije Svjetska kinematografija i Američki nezavisni i alternativni film na film.factory programu u Sarajevu od 2013 – 2015. Radio je kao konzultant na filmovima Orsona Wellesa Dodir zla (Touch of Evil) i Druga strana vjetra (The Other Side of the Wind). Redovno objavljuje tekstove na svom web site-u: jonathanrosenbaum.net. U prethodnoj godini održao je seriju predavanja o Orsonu Wellesu u filmskom centru Gene Siskel u Chicagu. Recentni intervju s Jonathanom možete pročitati na idućoj poveznici.

Program se odvija u suradnji s Filmskim mutacijama – festivalom nevidljivog filma i Tanjom Vrvilo. Jonathan Rosenbaum jedan je kustosa trinaestog izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma koje se pod naslovom KINOSRAZ! FILM + MOĆ odvijaju od 23. do 26. siječnja u Zagrebu,  27. siječnja u Splitu (Kustoska škola u partnerstvu s udrugom Mavena i Kino klubom Split)  te s glavnim programom u Art-kinu u Rijeci od 6. do 9. velječe 2020., kao filmsko otvaranje opsežnog programskog pravca DOBA MOĆI u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Podsjećamo i da su otvorene prijave na radionicu Pilar Palomero „Od skripta do kamere“, a više informacija možete pronaći OVDJE.

Rad Kino kluba Split financiraju Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Split. Voditeljica programa je Sunčica Fradelić.  

Jonathan Rosenbaum at Kino klub (2019)
Ivan Martinac - "Kuca na pijesku" (1985)