Zatvori članak
Događanja Edu

Otvorene su prijave na radionicu zvuka, kamere i svjetla!

06.09.2022.

Organiziramo tri radionice za sve koji žele steći nova ili usavršiti postojeća znanja o osnovama zvuka, pokretne slike i rasvjete. Na jednu, dvije ili sve tri radionice možete se prijaviti putemprijavnog obrasca do 23. rujna 2022.  Sve tri radionice održavat će se u prostorijama Kino kluba Split u Domu mladih (Ulica slobode 28).

Više o radionicama:

Radionica zvuka održava se u suradnji s organizacijom Sensoria pod mentorstvom Tonča Bakotina.  Radionica će trajati od 29. rujna do 2. listopada.

U sklopu četverodnevne radionice polaznici će imati priliku upoznati se s idućim oblastima: uloga zvuka za pokretnu sliku, tonska oprema, priprema za snimanje, snimanje, postprodukcija. U završnom dijelu radionice polaznici će prakticirati dio snimanja u interijeru, eksterijeru i postavke opreme.

Raspored radionice zvuka: 29. rujna od 18 sati do 22 sata, a ostalim danima od 16 do 21 sati. 

Radionicu kamere vodit će iskusni predavač, snimatelj i redatelj Boris Poljak. Radionica će se održavati od 6. listopada do 9. listopada. Namijenjena je svima koji žele naučiti osnove snimanja i upravljanja kamerom. 

Raspored radionice kamere: 6 . i 7. listopada u terminu od 15 sati do 19 sati a subotu i nedjelju (8. i 9. listopada)  vježbe i predavanja organizirat će se u dogovoru s polaznicima.

Radionicu rasvjete održat će dugogodišnji član kluba Jure Cukar od 12. listopada do 14. listopada. Na radionici polaznici će se upoznati s karakteristikama rasvjetnih tijela i ulogom rasvjete na filmu, ali i dobiti nove ideje kako se zanimljivo osvjetljenje može postići s rasvjetom koju imamo u svom neposrednom okruženju. Polaznici će imati priliku sudjelovati u praktičnom radu s opremom Kino kluba u prostorijama udruge te na zajedničkom snimanju u interijeru i eksterijeru.

Raspored radionice rasvjete: 12. listopada do 14. listopada od 18 sati do 21 sat. 

Za polaznike sve tri radionice bit će organizirano zajedničko cjelodnevno snimanje koje će se održavati 15. i 16. listopada. Jedan dan će se snimati u interijeru a drugi u eksterijeru kako bi naučili raditi s opremom na praktičnim primjerima i upoznali se s uobičajenom praksom snimanja na setu. 

 

U slučaju velikog broja zainteresiranih, selekcija će se vršiti na osnovu motivacijskog pisma, a prednost će imati kandidati koji se prijave na sve tri radionice.
Za članove kluba radionica je besplatna, dok za sve ostale kotizacija po radionici iznosi 150 kn.* Polaznici koji prođu sve tri radionice stječu pravo na učlanjenje. 

Više informacija: press@kinoklubsplit.hr (Dragutin Andrić +385976126766)


O predavačima:

Tonči Bakotin (Ruzina Frankulin), rođen 1973. godine u Splitu, profesionalni je predavač glazbeno-tonske tehnologije, glazbenik i oblikovatelj zvuka, programski voditelj udruge i glazbeno-tonskog studija Sensoria. Bakotin je tijekom osnovne škole pohađao klasičnu glazbenu školu. Ubrzo nakon toga, sredinom 90-ih, postaje član noise-elektro ambijentalne glazbene skupine Zidar Betonsky. Nastupajući diljem Europe, odlučuje se na promjenu u svojoj glazbenoj karijeri i počinje skladati kao solo umjetnik koristeći kombinaciju elektroničkih i tradicionalnih instrumenata. Diplomirao je oblikovanje zvuka u Rotterdamu, završio preddiplomski studij filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, studirao na CISCO akademiji (Cisco Certified Network Associate) na Laboratoriju za telekomunikacije fakulteta za elektronički inženjering u Ljubljani. Od 2002. djeluje je kao predavač glazbeno-tonske produkcije (Rotterdam, Singapur, Bangkok, Ljubljana, Zagreb, Split). Komponirao glazbu za kazalište i performanse u sklopu kolektiva Zidar Betonsky i FFT.

Objavio elektroničku glazbu u SAD-u, Francuskoj i Njemačkoj pod aliasom Ruzina Frankulin. Radio kao urednik/oblikovatelj zvuka i/ili kompozitor glazbe za produkciju raznih hrvatskih TV serija te nekoliko dokumentarno eksperimentalnih filmova.

Boris Poljak rođen je 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalni filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko pedeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima sedam filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.) Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu i Karlovym Varyma i Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.

Jure Cukar završio je preddiplomski studij Umjetničke akademije u Splitu, film i video 2009.-2012. Aktivni član u Kino klubu Split od 2008, djelovao kao član izvršnog odbora desetak godina. 2018. završio magisterij za filmsko i video snimanje pri Akademiji Dramskih umjetnosti u Zagrebu. Radi kao majstor rasvjete i asistent kamere na mnogim komercijalnim i umjetničkim projektima i kao snimatelj u novinskoj agenciji Hanza Media. Predavač na radionici rasvjete. Razvija strategiju nabavke opreme i prostora. Poznavatelj tehničkih aspekata rasvjete i opreme za snimanje, dobar organizator, timski radnik, poznavatelj rada na računalu (Da Vinci, Adobe Photoshop, Adobe Premiere). Djeluje u Splitu i Zagrebu.  


*napomena: za prve tri radionice u organizaciji kluba plaća se participacija u iznosu od 150 kn. Nakon završene tri radionice polaznici se mogu učlaniti u klub, te dalje radionice pohađati besplatno uz uvjet redovnog članstva. Novi članovi koji prethodno nisu pohađali edukativne programe, također imaju obvezu plaćanja prve tri radionice u organizaciji kluba.

 

Rad Kino kluba Split podržavaju Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Split.