Zatvori članak
Događanja Edu

Prijavite se na online radionicu filmske kritike pod mentorstvom Jonathana Rosenbauma

01.02.2021

U sklopu edukativnog programa Kino klub Split najavljuje i poziva sve zainteresirane da se prijave na online radionicu čitanja i pisanja filmske kritike pod mentorstvom istaknutog filmskog kritičara Jonathana Rosenbauma. Prijave su otvorene  do 9. veljače. 

Polaznici radionice će imati priliku upoznati se s čitanjem i pisanjem filmskih kritika kroz praktične zadatke, mentorski rad i zajedničke diskusije s polaznicima. Radionica će se održavati svake subote od 19h – 21h u periodu od 13. veljače do 13. ožujka 2021.

Za sudjelovanje na programima potrebna je prijava putem online obrasca zaključno s 9. veljače 2021. Selekcija će se vršiti na osnovu prijavne dokumentacije, a mogućnost pohađanja dobit će šest kandidata/kandidatkinja. Prethodno iskustvo je poželjno, ali ne i neophodno. Radionica će se održavati na engleskom jeziku. Za prvi sat selektirani polaznici trebat će pripremiti kratku recenziju filma Prošle godine u Marienbadu (L’année dernière à Marienbad) iz 1961. godine redatelja Alaina Resnaisa. Završni radovi polaznika bit će objavljeni na stranici kluba.
Za redovne članove kluba sudjelovanje na radionicama je besplatno, dok za sve ostale cijena iznosi 150 kn.* 

Jonathan Rosenbaum radio je kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. Autor je brojnih knjiga o filmu uključujući Film: The Front Line 1983 (1983), Placing Movies: The Practice of Film Criticism (1995), Moving Places: A Life at the Movies (1980; reprint 1995), Movies as Politics (1997) i Essential Cinema (2004), a njegova najpopularnija knjiga je Movie Wars: How Hollywood and the Media Limit What Movies We Can See (2002). U svojoj izrazito plodnoj karijeri pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinéma, The Village Voice, Film Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu na poziv Mannya Farbera. Kao vanjski predavač predavao je film na Sveučilištu u Virdžiniji u Richmondu (2010-2012), te držao kolegije Svjetska kinematografija i Američki nezavisni i alternativni film na film.factory programu u Sarajevu od 2013 – 2015. Radio je kao konzultant na filmovima Orsona Wellesa Dodir zla (Touch of Evil) i Druga strana vjetra (The Other Side of the Wind). Redovno objavljuje tekstove na svom web site-u: jonathanrosenbaum.net  U prethodnoj godini održao je seriju predavanja o Orsonu Wellesu u filmskom centru Gene Siskel u Chicagu. Recentni intervju s Jonathanom možete pročitati na idućoj poveznici.

*napomena: za prve tri radionice u organizaciji kluba plaća se participacija u iznosu od 150 kn. Nakon završene tri radionice polaznici se mogu učlaniti u klub, te dalje radionice pohađati besplatno uz uvjet redovnog članstva. Novi članovi koji prethodno nisu pohađali edukativne programe, također imaju obvezu plaćanja prve tri radionice u organizaciji kluba.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova. Voditeljica edukativnih programa je Sunčica Fradelić