Zatvori članak
Događanja Edu

Projekt „Mladi mladima” Hrvatskog filmskog saveza u partnerstvu s kino klubovima i osnovnim školama

Poticanje razvoja filmskih družina u novim sredinama: suradnja Kino kluba Split i Osnovne škole Vrpolje

10.5.2024.

Projekt “Mladi mladima”organiziran je s misijom poticanja razvoja filmskih družina u novim sredinama, organiziranjem radionica audiovizualnog stvaralaštva. Radionice su namijenjene djeci osnovnoškolske dobi u sredinama gdje je filmska umjetnost zapostavljena.

Cilj projekta je suradnja i umrežavanje etabliranih kino klubova, posvećenih radu s djecom i mladima, odnosno „klubova mentora“ i filmskih družina u nastajanju u obližnjim sredinama.

Projekt je obuhvaćao tri županije: Šibensko-kninska županija (Osnovna škola Vrpolje – PŠ Perković, Šibenik / Kino klub Split; OŠ Franjo Hanaman, Drenovci / Studio kreativnih ideja Gunja te OŠ Katarine Zrinski, Krnjak / Kino klub Karlovac).

U razdoblju između 9. travnja i 7. svibnja  2024. održana je uvodna radionica u trajanju od tri dana u Osnovnoj školi Vrpolje. U programu, pod vodstvom predsjednika Kino kluba Split, filmskog redatelja Borisa Poljaka, sudjelovali su učenici i učenice petih i šestih razreda. U suradnji s nastavnicom hrvatskog jezika Lucijanom Dunkić, učenike se upoznalo s temeljnim filmskim pojmovima, radom kamere i snimateljskom opremom te su napravljene prve vježbe kadriranja i isprobani planovi.

Projekt čiji je nositelj Hrvatski filmski savez, realizira se uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024.), Hrvatskog audiovizualnog centra (Javni poziv za komplementarne djelatnosti za 2024. godinu) i Hrvatske zajednice tehničke kulture.