Zatvori članak
Edu

Svjetski filmski kritičar Jonathan Rosenbaum gostuje u Kino klubu Split

Svjetski filmski kritičar Jonathan Rosenbaum gostuje u Kino klubu Split

Renomirani američki filmski kritičar Jonathan Rosenbaum i jedan od najistaknutijih svjetskih filmskih kritičara, gostovati će u Splitu 01. srpnja 2018 u 20h u Kino klubu Split (Dom mladih, Ulica slobode 28, 1.kat). Rosenbaum će održati predavanje o nezavisnom čikaškom filmašu Peteru Thompsonu, uz projekciju filmova. Predavanje je otvoreno za javnost i ulaz je slobodan, ali je broj mjesta ograničen i potrebna je prijava. Predavanje će biti moderirano i snimano za potrebe filma „Blizu Raja“ autorice Sunčice Fradelić. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Jonathan Rosenbaum radio je kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. Autor je petnaest knjiga od kojih će dvije tek biti objavljene, jedna u 2018., druga 2019. Među istaknutijim knjigama do sada su Film: The Front Line (1983), Placing Movies: The Practice of Film Criticism (1995), Moving Places: A Life at the Movies (1980; reprint 1995), Movies as Politics(1997) i Essential Cinema (2004). Njegova najpopularnija knjiga je Movie Wars: How Hollywood and the Media Limit What Movies We Can See (2002) a autor je i napoznatije analize filma Dead Man Jima Jarmuscha. U svojoj izrazito plodnoj karijeri pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinémaThe Village VoiceFilm Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu na poziv Mannya Farbera. Kao vanjski predavač predavao je film na Sveučilištu u Virdžiniji u Richmondu (2010-2012), te držao kolegije Svjetska kinematografija i Američki nezavisni i alternativni film na film.factory programu u Sarajevu od 2013 – 2015.
Radio je kao konzultant na filmovima Orsona Wellesa „Touch of Evil“ i „The Other Side of the Wind“.  Jean-Luc Godard nazvao ga je suvremenim Andre Bazinom.
Redovno objavljuje tekstove na svom web site-u: jonathanrosenbaum.net

Peter Thompson (1944-2013) bio je fotograf i profesor fotografije na Kolumbija koledžu u Chicagu. Specijalizirao se u digitalnoj fotografiji, te povijesti medija i metodama dokumentarnog filma i fotografije. Klasično obrazovanje stekao je kao glazbenik gitarist, a stekao je zvanja i iz komparativne književnosti i računalne grafike. Radio je kao novinar za američku mornaricu. Dobitnik je nekolicine vrijednih nagrada i stipendija.

više: https://www.jonathanrosenbaum.net/2013/05/peter-thompson-photos/

Ukoliko želite prisustvovati predavanju, potrebno je ispuniti prijavu OVDJE.
Za više informacija možete nazvati 0918965860 ili poslati e-mail na: produkcija@kinoklubsplit.hr

 

 

Djelovanje Kino kluba Split podržavaju Zaklada Kultura nova, Grad Split i Hrvatski audiovizualni centar.