Zatvori članak
Događanja Edu

06. 04. 2021

U KVADRAT predstavlja filmove Ivana Martinca, Lucije Bosančić, Ive Gavrilović i Debjita Bagchija

Ovaj četvrtak, 8. travnja, s početkom u 20.30 sati u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat u Kino klubu Split prikazuju se filmovi I’m Mad (1967) Ivana Martinca; Jugo (2019) Lucije Bosančić; Valovi svijesti (2020) Ive Gavrilović i Memoirs (2021) Debjita Bagchija. Projekciji će prisustvovati Lucija Bosančić, autorica filma Jugo i predstaviti svoj rad, a zainteresirani će posjetitelji nakon projekcije moći postavljati pitanja.

Program razmatra različita autorska rješenja u prenošenju introspektivnih stanja, sjećanja i doživljaja. Prikazi unutarnjeg i vanjskog, način komponiranja (filmskog) vremena i prostora, realnosti i mašte istovremeno preispituju odnose između fikcije i stvarnosti, stvaraoca i djela, tj. subjekta i objekta filmske radnje

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja na događanje potrebna prijava putem  online obrasca.

Naziv kratkog eksperimentalnog filma Ivana Martinca – I’m Mad tek naizgled u sebi krije izjavu (statement). Martinac brišući granicu između promatrača i promatranog dekonstruira realnost i postavlja pitanje o tome je li ludilo stanje onoga tko oblikuje medij ili onoga s kim se taj medij bavi. U filmu Jugo autorica uranja protagonista Darka u sivilo, apatiju i beznadnost koje donosi južina. Darko je nezaposleni mladić koji živi sa majkom te se nalazi pred životnim raskršćem. Valovi svijesti Ive Gavrilović film je koji postavlja pitanje o prostoru svijesti. Ako smo svjesni svog prostornog i vremenskog položaja znači li to da smo svjesni sebe? Prema riječima autorice  svijest je prostor koji se ne vidi, ali se može osjetiti. Pojam ”biti bez glave” opisuje osjećaj iskustva da je sve onako kako se ukazuje. Iskustvo sebe u prostoru onakvo kako jest. To su trenuci usmjerene pažnje, no nerijetki su trenuci izgubljenosti. Memoirs je kratki eksperimentalni film u kojem autor prikazuje kako fragmentirane slike žene  blijede iz sjećanja nepoznatog muškarca.

Ivan Martinac (1938. – 2005.), rođen u Splitu u kojem je proveo većinu svog života. U Zagrebu i Beogradu studira arhitekturu te se za vrijeme studija u Beogradu počinje zanimati za film. Nakon studija i prvih filmskih ostvarenja u Beogradu vraća se u rodni Split i dolazi u Kino klub Split gdje svojom karizmatskom pojavom i potpuno novim načinom gledanja na filmsku umjetnost stvara ambijent za čitav niz drugih autora koji se zajedno sa Martincem oblikovali ono što danas zovemo splitskom školom filma. Neki od poznatijih Martinčevih radova su Meštrović – Egzaltacija materije (1960), Monolog o Splitu (1962), Rondo (1962), Mrtvi dan (1965), Fokus (1967), I’m Mad (1967). Martinac je i autor dugometražnog filma Kuća na pijesku (1985). Osim filmom, bavio se pisanjem poezije, numerologijom i astrologijom.
Lucija Bosančić rođena je 1993. godine u Splitu. Diplomirala je na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu na smjeru Film, medijska umjetnost i animacija.

Iva Gavrilović rođena je 1991. godine u Virovitici. Diplomirala je Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na smjeru Montaža. Trenutno u Kinoklubu Zagreb vodi radionicu Film esej.

Debjit Bagchi je filmski amater iz Kolkate u Indiji. Autor je 14 kratkih filmova i video uradaka. Uzor mu je Jonas Mekas. 

Programom U kvadrat usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split. Koordinator je Zlatko Galić.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova. Voditeljica programa je Sunčica Fradelić.