Zatvori članak
Događanja Edu

Otvorene su prijave na radionicu kinematografije i režije: Enigmatične slike s Fredom Kelemenom

27. 07. 2021

Otvorene su prijave na radionicu kinematografije i režije koju vodi istaknuti njemački snimatelj i redatelj Fred Kelemen. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg on-line izdanja, radionica će se održati fizički u Splitu, u prostorijama Kino kluba, Dom mladih, Ulica slobode 28.

Polaznici radionice učit će kako čak i u skromnim produkcijskim uvjetima mogu kreirati dojmljivu filmsku fotografiju i stvoriti osebujnu atmosferu za različite sinematične situacije. Kroz radionicu je planiran intenzivan praktični rad s rezultatima koji će naknadno biti i javno prezentirani (u dogovoru s mentorom i organizatorom). 

Radionica će se održavati u popodnevnim i večernjim satima od 16. kolovoza do 22. kolovoza 2021, a detaljan raspored radionice i uvjeti dogovoriti će se s odabranim polaznicima. Broj polaznika je ograničen, a selekciju će vršiti mentor na osnovu prijave i motivacijskog pisma. Prijaviti se može putem on-line obrasca do 10. kolovoza 2021.

Za članove Kino kluba Split, Hrvatskog filmskog saveza, Kinokluba Zagreb i Platforme Doma mladih kotizacija za sudjelovanje iznosi 100 kn (dokazuje se potvrdom matične udruge). Za sve ostale, kotizacija iznosi 200 kn. Za sudionike slabijeg materijalnog stanja, moguća je besplatna participacija.

Za više informacija o radionici, možete nazvati 0918965860 (Sunčica) ili poslati upit na e-mail adresu: produkcija@kinoklubsplit.hr

Fred Kelemen rođen je u Berlinu. Studirao je slikarstvo, glazbu, filozofiju, religioznu znanost i dramaturgiju. Formalno obrazovanje stekao je na Njemačkoj akademiji za film i televiziju (DFFB), a njegov diplomski film Fate osvojio je njemačku nacionalnu filmsku nagradu 1995. godine. Od tada je realizirao brojne vlastite filmove kao redatelj i snimatelj te ostvario mnoge suradnje s redateljima kao što su Joseph Pitchhadze – Sweets (2013), Béla Tarr – Journey to the Plain (1995), The Man from London (2007), The Turin Horse (2011), Muhamed (2017), Missing People (2019), Rudolf Thome – The Visible and the Invisible (2006), redateljicom Gariné Torossian – Stone, Time, Touch (2005). Kao glumac pojavljuje se u filmu Suspiria (2018) Luce Guadagnina. Od 1995 radi kao izvanredni profesor, te održava masterclassove i predavanja, između ostalih na Centru za kinematografske studije u Catalni u Barceloni (C.E.C.C.), Fakultetu likovnih umjetnosti u Genevi (ESBAG), na Harvard Univerzitetu, Latvijskoj kulturnoj akademiji u Rigi (LKA), Univerzitetu Santiago de Chile – Odjel za umjetnost i znanost vizualnih medija, Thammasat Univerzitetu u Bangkoku, Njemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu (DFFB), Tel Aviv Univerzitetu – Odjel za Film i Televiziju u Izraelu, na film.factory programu u Sarajevu i ostalima. Retrospektive Kelemenovog rada prezentirane su na mjestima kao što su Anthology Film Archives u New Yorku, Tate Modern u London, Mađarskom nacionalnom filmskom teatru, te brojnim kinotekama, filmskim muzejima i filmskim festivalima širom svijeta. Sa svojom produkcijskom kućom Kino Kombat Filmmanufactur producirao je nekoliko filmova, a član je Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) /USA, Europske filmske akademije, Njemačke filmske akademije i Europskog kulturnog parlamenta (ECP). Podupirući je član Kino kluba Split od 2013. godine. Detaljna biografija: http://fredkelemen.com

Kino klub Split financira se sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, DHFR-a i Grada Splita 

Fred Kelemen, http://www.fredkelemen.com
©Fred Kelemen