Zatvori članak
Događanja Edu

Predstavljamo FILMSKE MUTACIJE: Geste undergrounda i filmovi Perea Portabelle

Kino klub Split će 2. i 3. ožujka ugostiti Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, čije dvanaesto izdanje nosi naslov Geste undergrounda. Zainteresirana publika će u dva dana predstavljanja Filmskih mutacija imati priliku vidjeti nekoliko filmova Perea PortabelleProjekcije filmova održavat će se u prostorijama Kino kluba Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) s početkom u 20h, a najavit će ih  i predstaviti umjetnička direktorica festivala, kustosica i filmologinja,  Tanja Vrvilo.

Link na splitski program

U subotu ćemo imati priliku pogledati filmove Katalonski pjesnici (Poets Catalanas) iz 1970., underground film u kojem Portabella 25. svibnja 1970. godine u znak solidarnosti s političkim zatvorenicima snima 1. Popularni festival katalonske poezije u kazalištu Proce u Barceloni, te Vampir Cuadecuc, također iz 1970, svojevrsni hommage Murnauovu Nosferatu i Dreyerovu Vampiru u kojem ne samo što rekreira mnoge od njihovih najljupkijih vizualnih tekstura, već i dezintegraciju te raspadanje koje uočavamo danas kada ih gledamo s izblijedjelih kopija – dojam kako su ove krhke, eterične slike na rubu da ishlape s platna, poput samog Nosferatua. U nedjelju će se prikazivati kratkometražni film Miro Drugi (Miro L’Altre) o poznatom španjolskom slikaru Miro-u iz 1969.,  te Umbracle (1972.),  višeslojni manifest političkog očaja iz perioda Francove Španjolske.

Prezentacija Vampira u MOMA-i

Filmovi Perea Portabelle umjetnički su dokumenti revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora,konceptualnih umjetnika. Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da ćemo njegov rad tek sada imati prilike vidjeti u našim kinima.

Ovogodišnji program Mutacija nadahnut je vizionarskim praksama katalonskih redatelja i posljednjim rukopisom o fenomenologiji gesta jednog od najznačajnijih suvremenih filozofa medija i kulture Viléma Flussera („Geste“, 1991).

“Vjerojatno smo u revolucionarnoj situaciji, a to se manifestira u osjećaju da se moramo preusmjeriti kako bismo uopće mogli djelovati, osjećaju da moramo razvijati nove teorije. Prijedlog opće teorije gesta proizlazi iz takvih osjećaja: geste, jer se one tiču konkretnog fenomena našeg aktivnog bivanja-u-svijetu, i revolucija, jer se revolucija uvijek, na kraju, tiče slobode.”

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, filmološki projekt o politikama filmskog kustostva pokrenula je 2007. godine Tanja Vrvilo s grupom utjecajnih filmologa i kustosa (među kojima su Jonathan Rosenbaum, Adrian Martin, Nicole Brenez…), s ciljem osmišljavanja programa koji promišljaju modus prijenosa sustava slika, znanja, memorije filmskog dispozitiva u digitalnom vremenu. Pri tom su kao stalno područje istraživanja navedene mutacije povijesnih filmskih avangardi i povijest japanske kinematografije, uz stalno generirajuće programe koje izazivaju granice između filma i suvremene umjetnosti, pri čemu su arhivi filmova i živih slika iz prošlog stoljeća značajna vrijednosna smjernica.


Program Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma i Serija za invizibilno kino organizira umjetnička organizacija Film-protufilm, a ovo izdanje odvija se u partnerskoj suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, kinom Europa i kinom Tuškanac – Hrvatskim Filmskim Savezom, Kulturno informativnim centrom KIC u Zagrebu, Art-kinom Croatia u Rijeci, Kino klubom Split, Institutom Harun Farocki u Berlinu, Austrijskim filmskim muzejom u Beču.
Program su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova, Language Barrier Productions, Inc., Harun Farocki GbR.


Rad Kino kluba Split podržavaju Zaklada Kultura nova, Grad Split i Hrvatski audio-vizualni centar. Voditeljica programa Kino kluba Split je Sunčica Fradelić.