Zatvori članak
Događanja Edu

ŠKOLA NOVE FILMSKE PRAKSE: Otvorene prijave na radionicu eksperimentalnog filma!

20. 02. 2024

 

Otvorene su prijave na radionicu eksperimentalnog filma pod mentorstvom Damira Čučića i Borisa Poljaka. 

Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio vodit će Boris Poljak u periodu od 23. ožujka do 29. ožujka. U sklopu teorijskog dijela polaznici će se kroz predavanja, projekcije i diskusije upoznati s poviješću eksperimentalnog filma i suvremenim eksperimentalnim filmom. Radionica se održava u okviru novopokrenutog programa Škola nove filmske prakse.

Prijave su otvorene putem online obrasca do 15. ožujka 2024. Broj polaznika je ograničen, a selekciju će vršiti mentori na osnovu prijave.

Praktični dio vodit će Damir Čučić, Marinko Marinkić i Boris Poljak u periodu od 30. ožujka do 2. travnja. Praktični dio će osim razrade ideje, snimanja i montaže pokrivati i produkcijski aspekt realizacije eksperimentalnog filma, intenzivan praktični snimateljski i montažerski rad. Kroz program mentori će se osvrnuti i na suvremene tehnologije u stvaranju audio-vizualnih materijala, poput generiranja slike putem umjetne inteligencije ili kombiniranjem različitih digitalnih i analognih formata.

Radionica se održava u prostorijama Kino kluba Split (Dom mladih). Prvi susret planiran je za 23. ožujak u 20 sati a raspored ostalih termina dogovorit će se s odabranim polaznicima.

Povodom održavanja radionice možete pročitati i intervju s Damirom Čučićem ovdje.

Damir Čučić režirao je brojne autorske filmove unutar kinoklubaške produkcije do 2006. Dugogodišnji je suradnik produkcije Hrvatskog filmskog saveza i sudjelovao je u tridesetak filmova nastalih u okviru HFS-a. Na osnovu iskustva i rada na kinoklubaškoj sceni počeo se 1998. profesionalno baviti filmskom režijom, montažom, dramaturgijom te izvršnom produkcijom. Režirao 44 filma, od kojih 5 dugometražnih. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i međunarodno. Važniji redateljski radovi su mu kratki dokumentarni filmovi Na krivom mjestu u krivo vrijeme (1998.), Četvrta smjena (1999.), Bića sa slika (1999.), Free Space (2001.), Zaboravljeni (2002.), kratkometražni eksperimentalni Onkraj (2003., koredatelj), Arabeska (2004.), La Petite mort (2007.), kratki igrani film Stolac za ljuljanje (2005.). Njegov igranofilmski debi Pismo ćaći osvojio je na Puli 2012. četiri Zlatne arene i Brezu za najboljeg redatelja debitanta. Film Rakijaški dnevnik (2015.) na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma 2015. dobio je nagradu za najbolju montažu, fotografiju i glazbu, te Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka u Puli 2015.

Najveći dio filmova Čučić je ostvario u produkciji HFS u čijem djelovanju aktivno sudjeluje od 1999. do danas. Stalni je voditelj radionica na Školi medijske kulture od 2003., a dugi niz godina djelovao je i kao predavač u FAGEPu. Voditelj je radionica u Kinoklubu Zagreb, Kinoklubu Karlovac, Multimedijalnom centru SKIG Gunja. Pokretač je i voditelj radionice Mali dokuart u Bjelovaru. Osnivač je amaterskog kazališta “Djeca Vukovi” (1993.), pokretač mreže Mikrokino na području RH (2001.).

Boris Poljak rođen je 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalni filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko pedeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima sedam filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.) Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu i Karlovym Varyma i Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.


*Participacija je besplatna za članove, a za sve ostale kotizacija iznosi 20 eura.

Rad Kino kluba podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Grad Split, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatski audiovizualni centar.