O klubu

Kino klub Split neprofitna je udruga građana koji se od 1952. zalažu za razvoj audiovizualne kulture i umjetnosti i pruža prostorne, tehničke i produkcijske uvjete za obrazovanje, proizvodnju i prezentaciju kulturno-umjetničkih sadržaja.

Djeluje kroz tri primarna područja: Edukaciju, Produkciju i Arhiv.

Edukacija se sprovodi kroz filmsku školu, teorijska predavanja, radionice, program projekcija, seminare, masteclass-ove i lab. Programske aktivnosti osmišljavaju se prema suvremenim kretanjima i interdisciplinarnim obrazovnim metodama u medijskoj, audiovizualnoj i filmskoj umjetnosti, a na osnovu stručnog iskustva i kreativnosti voditelja u organiziranju i provedbi programa.
Sve aktivnosti  unaprjeđuju se kontinuiranim praćenjem rezultata, procjenjivanjem kvalitete realiziranih projekata, te primjenjivanjem dobrih praksi i metoda, odnosno kontinuiranim uvođenjem novih. Klub je otvoren i fleksibilan sustav, koji je u mogućnosti brzo reagirati na zahtjeve i potrebe članova i sredine, te realizirati i programe i ideje koje nisu unaprijed predviđene ili planirane, a sve u svrhu poboljšanja rada i razvijanja znanja, vještina, kritičkog mišljenja i kreativnosti sudionika.

Zagarantirano je besplatno korištenje opreme i prostora,  te autonomija i sloboda izraza svakog člana. U šest desetljeća postojanja, u produkciji Kino kluba Split realizirano je preko 600 kratkometražnih uradaka, od toga oko 290 na filmskoj vrpci. Vlastite filmove je s većim ili manjim uspjehom radilo preko stotinu autora i autorica. Na brojnim smotrama, revijama i festivalima neprofesijskog i alternativnog filma, kod kuće i u inozemstvu, klub je mnogo puta nagrađivan, uvrstivši se tako među najproduktivnije i najuspješnije klubove u Hrvatskoj. Do danas se u klubu formiralo pet generacija autora i autorica.

Svjedočimo trenutku potpune transformacije sustava u kojem su nekada djelovale grupe autora s prepoznatljivim izričajem u multifunkcionalan sustav s brojnim članovima čije djelovanje ne mora uvijek biti povezano, uvjerenja ponekad različita, a poetike čak sasvim oprečne. Ipak, ono što članove vezuje je uzajamna solidarnost i zajednički svjetonazor: besplatna oprema, edukacija dostupna svima i autorska sloboda. Suradnje, koprodukcije i partnerstva sve su češće i postale su klupska svakodnevnica. Članovi se filmom mogu baviti amaterski, profesionalno i rekreativno, mogu osmišljavati i predlagati vlastite programe. Novije generacije autora i autorica nastavljaju artikulirati svoje djelovanje kroz jezik audio-vizualnih medija suvereno i jasno, te se dobro plasiraju po domaćim i međunarodnim festivalima i različitim platformama za prikazivanje filmova. Klub je članica Platforme Doma mladih, Zajednice tehničke kulture i Hrvatskog filmskog saveza. S vremenom teži postati i regionalni audiovizualni centar.

ČLANSTVO I ČLANARINE

Novi članove primaju se nakon završene filmske škole. Filmska škola traje 3 mjeseca, obično od listopada do prosinca i obuhvaća seriju besplatnih osnovnih radionica na kojima dio polaznika koji žele biti članovi uči kako rukovati opremom. Ova znanja su neophodna za korištenje opreme kluba.

Moguće je postati član kluba i bez završene filmske škole, ali u tom slučaju treba imati preporuku dvoje redovnih članova. Godišnja članarina iznosi 50kn godišnje. Ukoliko vas zanima ova opcija možete poslati upit na: produkcija@kinoklubsplit.hr

Pravo na učestvovanje u radu kluba, korištenje opreme i prostorija kluba imaju  redovni članovi udruge. Ukoliko želite produžiti članstvo u Kino klubu Split, uplatu u iznosu od 50kn za godinu dana možete izvršiti uplatom na račun kluba. Članarina vrijedi u tekućoj godini do 30.03. iduće godine, a podmirivanjem članarine stičete status redovnog člana.

Uplata se vrši na račun udruge:

IBAN: HR4924070001100579504
Kino klub Split, Ulica slobode 28
Opis plaćanja: Ime Prezime – za članarinu (201_)
poziv na br: HR99

Tko je tko

Sunčica Fradelić

  • – Predsjednica

Formalno obrazovanje završila 2006. zvanjem Magistrice umjetnosti, UMAS, Split, odsjek Sikarstvo. Vodi Kino klub od 2008. Od 2006 – 2011 vanjska je suradnica na UMAS-u u zvanju asistenta na odjelu za Film i video na više kolegija (Kratki film i video, Novi mediji, Performans…) Od 2011 – 2016 je glavna suradnica Bele Tarra na pokretanju i razvoju film.factory programa u Sarajevu, na kojem je radila kao programska koordinatorica za DLA i MA stupnjeve, te bila šefica film.factory ureda. Pohađala je doktorski program film.factory-a i surađivala sa svjetskim redateljima, glumcima, producentima, kritičarima i stručnjacima. Radila je na brojnim amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima, radionicama i edukativnim programima. Obavljala je poslove supervizorice produkcije, producentice, izvršne producentice, te radila kao izdavač, urednica, mentorica i kustosica, članica žirija… Kao autorica od 2004. predstavljala se na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Od 2017. dopredsjednica je Platforme Doma mladih, a od 2019. i koordinatorica Platforme Doma mladih.

Tonći Gaćina

  • – Dopredsjednik

Dopredsjednik Kino kluba i predsjednik Hrvatskog filmskog saveza. Završio dodiplomski studij Film i video na UMAS-u, Split, Diplomski studij Filmske i TV režije, na ADU Zagreb. Razvija strategiju nabavke opreme i prostora, supervizor je rada skladišta. Radio kao šarfer, majstor rasvjete, snimatelj i redatelj na brojnim autorskim i komercijalnim projektima. Od 2004 profesionalno je sudjelovao na preko sto različitih domaćih i stranih filmskih i TV produkcija. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu angažiran kao vanjski suradnik – asistent na kolegijima koji se bave dokumentarnim filmom pri odsjeku Filmske i TV režije. Predaje dokumentarni film na filmskoj školi KKS-a i drži radionicu dokumentarnog filma KKS-a. Autor je srednjemetražnog dokumentarnog filma Turizam!, nekoliko kratkometražnih, a filmovi su mu prikazivani na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, gdje osvajaju nagrade i priznanja.

Tonči Kranjčević Batalić

  • – Tajnik

Tonči Kranjčević Batalić diplomirani je povjesničar umjetnosti koji djeluje na području inovinativnih umjetničkih i kustoskih praksi. Vlastiti interes za mediji videa realizira kroz umjetnička istraživanja kolektiva queerANarchive i amatersku produkciju Kino kluba Split. Prethodno radno iskustvo obuhvaća kustoske programe kao qIZLOŽBE za queerANarchive i NMG@PRAKTIKA za udrugu Mavena, novinarsko iskustvo za protale pogledaj.to i STav. Također djeluje kao koordinator i istraživač kolektiva queerANarchive, koordinator društva Queer Sport Split, te je član Kino kluba Split i strukovne udruge HULU Split. Tajnik je Kino kluba Split od 2018. godine.

Hrvoje Cokarić

  • – Voditelj opreme

Redatelj, umjetnik multimedije i performer s nizom zapaženih likovnih, izvedbenih i scenskih projekata. Predsjednik je K.U.U.Uzgon, autor glazbe za filmove, multimedijalne projekte i kazališne predstave, bavi se produkcijom zvuka od 90 ih godina na ovamo. Čitavo vrijeme radi i kao kustos te aktivist, u sklopu više lokalnih i nacionalnih mreža udruga. Kao likovni umjetnik izlaže na više skupnih izložbi, a zadnjih 24 godine voditelj je kazališnog kolektiva FFT-(http://www.fraktalfalusteatar.com/). Osim bavljenja opremom, mlađim članovima kluba rado pomaže oko snimanja i produkcije zvuka na filmu te u vezi pristupa glumačkoj komponeti audio/video materijala. Dio je stada magaraca koji se nazivaju “Sivi”.

Darko Duilo

  • – Voditelj programa projekcija

Rođen 1973. u Splitu gdje je u drugoj polovici osamdesetih pohađao kino-amaterske, fotografske i informatičke radionice u tadašnjem Video-informatik klubu Varoš, da bi se, nakon inicijalnog uvida u djelovanje Kino kluba Split i paralelne neovisne proizvodnje eksperimentalnih amaterskih snimaka realiziranih pomoću VHS (Panasonic 2000) i Super 8 kamera, otpravio na studije (Zadar, Zagreb), te proveo dio devedesetih u inozemstvu održavajući svo to vrijeme filmofilske sklonosti. Uspješno okončao studije sociologije i filozofije (odgodio doktorat), te duže vijeme proveo kao novinar različitih dnevno političkih tiskanih medija (Slobodna Dalnacija, Jutarnji List, Dan), kao i povremeni autor u gabaritima stručne publicistike društvenog usmjerenja i srednjoškolski profesor. Od sredine prve dekade 21. stoljeća stalni član Kino kluba Split. Odslušao Filmsku školu Kino kluba Split i prisustvovao svim temeljnim radionicama, uz povremeno aktivno sudjelovanje na setovima na različitim zaduženjima. Član uredništva monografije „Splitska škola filma – 60 godina Kino kluba Split“, kao i autor edukativne publikacije „Filmska avangarda – 10 godina projekcija 2008-2018“. Kontinuirano autorizira (programira) i vodi program edukativnih filmskih projekcija petkom. Aktivan i kao profesor u pripremi i provedbi nastave na pomorskim učilištima, te povremeni prevoditelj.

Marina Barun

  • – Voditeljica promotivnih aktivnosti

Preddiplomski studij Hrvatskoga jezika i književnosti završila je na Sveučilištu u Zadru, apsolventica je diplomskog studija Hrvatskoga jezika i književnosti na istom sveučilištu. Vodi promocije raznovrsnih projekata i povremeno objavljuje kritičke tekstove o izvedbenim formama.

Rino Efendić

  • – Voditelj labaratorija i seminara Alternacije

Autor brojnih izložbi fotografija, uličnih akcija, zvučnih instalacija…Izlagao na preko deset samostalnih te na nizu skupnih izložbi. Uz to je i organizator i predavač na više javnih filmskih i obrazovnih programa (Likovna kultura za građane prema predavanjima Radovana Ivančevića, Mala škola fotografije, Godina dana filma – Biblioteka Šižgorić Šibenik). Bio je dugogodišnji profesor fotografije u Školi likovnih umjetnosti, i suosnivač je udruge KVART.

Boris Poljak

  • – Član izvršnog odbora

Rođen 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalni filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko pedeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima sedam filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.) Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu i Karlovym Varyma i Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.

Ivan Perić

  • – Član izvršnog odbora

Magistar sociologije na Filozofskom fakultetu u Splitu i magistar filmske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Sudjelovao u većem broju filmskih radionica. Autor je eksperimentalnih i igranih filmova, glazbenih spotova i promotivnih filmova, koji su sudjelovali na filmskim festivalima diljem svijeta. Dobitnik je više nagrada. Voditelj filmske škole u Centru za kulturu Omiš. Izabran za međunarodnu radionicu dokumentarnog filma Ex Oriente. “Sveci” su njegov prvi dugometražni film snimljen u profesionalnoj produkciji. Redatelj prvog hrvatskog dugometražnog filma snimljenog u jednom kadru, “Sirene i krikovi”. Izvršni producent igranog filma “Tereza 33” redatelja Danila Šerbedžije i producent dokumentarnog filma “Zaljev” redatelja Bruna Pavića.

Tina Ljubenkov

  • – Članica izvršnog odbora

Tina Ljubenkov studentica je Umjetničke akademije u Splitu. Sudjelovala je na brojnim grupnim fotografskim izložbama, a na jednoj je osvojila nagradu za najbolju fotografsku kolekciju. Film ju je oduvijek zanimao, a njime se počela intenzivnije baviti kada je upisala akademiju. Za vrijeme studiranja učlanila se u Kino klub Split. Iako je najviše zainteresirana za kinematografske elemente filma, upoznata je s vođenjem i obavljanjem različitih poslova na filmu. Zbog zainteresiranosti za videoigre započela je suradnju s britanskom web-stranicom za videoigre Tomb of Ash (u suradnji s Crystal Dynamicsom i Sqaure Enixom).

Dokumenti

Filmska avangarda/10 godina projekcija
2008.-2018.

Publikacija povodom 10 godina projekcija, sadrži esej i programe projekcija u periodu između 2008. i 2018. Autor je Darko Duilo.

Narativno izvješće 2017

Klupski programi u 2017.

Spliska škola filma
60 godina Kino kluba Split

Publikacija povodom 60 godina postojanja Kino kluba Split. Papirnati primjerak se još uvijek može nabaviti u klubu po cijeni od 150kn (za članove 100kn). Tvrdi uvez + DVD s izborom filmova.

STATUT

Temeljni dokument Kino kluba Split.