Zatvori članak
Događanja Edu

Otvorene su prijave na Radionicu kamere i režije Freda Kelemena

20. 07. 2023

Otvorene su prijave na Radionicu kamere i režije koju vodi istaknuti njemački snimatelj i redatelj Fred Kelemen. Radionica će se održati u Splitu, u prostorijama Kino kluba Split u popodnevnim i večernjim satima od 18. do 22. rujna 2023., a detaljan raspored radionice i uvjeti dogovoriti će se s odabranim polaznicima.

Prijaviti se može putem on-line obrasca do 10. rujna 2023. U slučaju povećanog interesa, selekciju će vršiti mentor na osnovu prijave i motivacijskog pisma.

Polaznici radionice diskutirat će s mentorom kako u ograničenim produkcijskim uvjetima kreirati dojmljivu filmsku sliku i stvoriti osebujnu atmosferu za različite sinematične situacije te o kreativnom odnosu i ulogama redatelja i snimatelja, deji filmskog prostora, mizansceni i pokretu kamere. Kroz radionicu je planiran intenzivan praktični rad.

O prethodnim izdanjima programa pročitajte na poveznicama: Enigmatične slike s Fredom Kelemenom (2020), Enigmatične slike s Fredom Kelemenom (2021), Radionica kamere i režije (2022)

Podsjećamo sve zainteresirane da su trenutno otvorene prijave i na interdisciplinarni program Skriveni Grad.

Napomena: Za članove kinoklubova i srodnih organizacija kotizacija za sudjelovanje iznosi 15 eura (dokazuje se potvrdom matične udruge). Za sve ostale, kotizacija iznosi 25 eura. Za sudionike slabijeg materijalnog stanja, moguća je besplatna participacija.

Fotke: Dragutin Andrić (KKS,2022.)

Fred Kelemen rođen je u Berlinu. Studirao je slikarstvo, glazbu, filozofiju, religioznu znanost i dramaturgiju. Formalno obrazovanje stekao je na Njemačkoj akademiji za film i televiziju (DFFB), a njegov diplomski film Fate osvojio je njemačku nacionalnu filmsku nagradu 1995. godine. Od tada je realizirao brojne vlastite filmove kao redatelj i snimatelj te ostvario mnoge suradnje s redateljima kao što su Joseph Pitchhadze – Sweets (2013), Béla Tarr – Journey to the Plain (1995), The Man from London (2007), The Turin Horse (2011), Muhamed (2017), Missing People (2019), Rudolf Thome – The Visible and the Invisible (2006), redateljicom Gariné Torossian – Stone, Time, Touch (2005). Kao glumac pojavljuje se u filmu Suspiria (2018) Luce Guadagnina. Od 1995 radi kao izvanredni profesor, te održava masterclassove i predavanja, između ostalih na Centru za kinematografske studije u Catalni u Barceloni (C.E.C.C.), Fakultetu likovnih umjetnosti u Genevi (ESBAG), na Harvard Univerzitetu, Latvijskoj kulturnoj akademiji u Rigi (LKA), Univerzitetu Santiago de Chile – Odjel za umjetnost i znanost vizualnih medija, Thammasat Univerzitetu u Bangkoku, Njemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu (DFFB), Tel Aviv Univerzitetu – Odjel za Film i Televiziju u Izraelu, na film.factory programu u Sarajevu i ostalima. Retrospektive Kelemenovog rada prezentirane su na mjestima kao što su Anthology Film Archives u New Yorku, Tate Modern u London, Mađarskom nacionalnom filmskom teatru, te brojnim kinotekama, filmskim muzejima i filmskim festivalima širom svijeta. Sa svojom produkcijskom kućom Kino Kombat Filmmanufactur producirao je nekoliko filmova, a član je Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) /USA, Europske filmske akademije, Njemačke filmske akademije i Europskog kulturnog parlamenta (ECP). Podupirući je član Kino kluba Split od 2013. godine. Detaljna biografija: http://fredkelemen.com


Programe Kino kluba Split financiraju Hrvatski audiovizualni centar, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.